750 millió dollár prémium az Apple vezérének

750 millió dollár prémium az Apple vezérének. Részvény Kereskedés Blog.

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook, több mint 5 millió Apple részvényt kapott jutalomként, amelyeknek a többségét a vállalatvezető ezután értékesítette is mintegy 750 millió dollárért.

A részvénycsomag még annak az ügyletnek a része volt, amit Tim Cook azután kötött a céggel, hogy átvette a stafétabotot Steve Jobstól. A jutalom kifizetése pedig attól függött, hogy hogyan teljesítenek az Apple részvényei az S&P 500 más vállalataival szemben.

Még egyszer írjuk ezt le: a jutalom kifizetése attól függött, hogy hogyan teljesítenek az Apple részvényei!

Az Apple részvényei mintegy 1200 százalékkal emelkedtek mióta Tim Cookot kinevezték vezérigazgatónak 2011. augusztus 24-én.

Az elmúlt három évben pedig több mint 190 százalékot raliztak a technológiai óriás papírjai, így a remek teljesítménynek köszönhetően jogosultságot szerzett a vezető további részvényekre.

Ezzel pedig a társaság piaci kapitalizációja elérte a 2,5 ezer milliárd dollárt.

Tim Cook jelenlegi vagyonát mintegy 1,5 milliárd dollárra becsüli a Bloomberg.

Sajátrészvény-vásárlások

A vezetői részvényjuttatások régóta részei az amerikai menedzserek javadalmazásának. Ez igaz, régóta tudott dolog. Ám az utóbbi tíz évben komoly paradigmaváltás volt az amerikai befektetői „kultúrában” abban a tekintetben, hogy az egyes cégek a megtermelt nyereségüket milyen módon juttassák vissza a befektetőknek. Az utóbbi tíz évben egyértelműen dominánssá vált a sajátrészvény-visszavásárlások preferálása az osztalékfizetésekkel szemben. Miközben osztalékot csak mutatóban fizetnek a nyereséges cégek, a részvény-visszavásárlásokra sok-sok milliárd dollárt költenek.

Na de miért is? A fenti hírből kiderül. A vezérigazgató által megbízott tőzsdei manipulátor azért manipulálja fel az árakat a végtelenbe, hogy a vezérigazgató végtelen prémiumot kapjon, hiszen a prémium mértéke a részvény árfolyamától függ.

Apple, a milliárdos sajátrészvény-visszavásárló

Ha valaki figyelte az Apple részvények árfolyammozgását az utóbbi időben, érzékelhette, hogy a manipulátor egyértelműen ott dolgozott a háttérben. Amikor a piacok esésnek indultak a kereskedési idő első órájában, a manipulátor azonnal belépett a vételeivel. Még az emlékezetes 2018 karácsonyi esés is úgy zajlott le, hogy napon belül lényegében minden nap emelkedett a piac az Apple vezetésével – zöld gyertyákkal esett hatalmasat. Utólag derült ki, hogy ebben az időszakban is nettó vásárló volt a cég a saját részvényeire. (Kivétel talán csak a 2020 márciusi nagy esés volt – ám annál nagyobb erővel pattant vissza az árfolyam.)

, mindenki egyért

Lehet persze magyarázni, hogy a vállalat ekképpen védekezik az ellenséges felvásárlási kísérletekkel szemben (lol), meg a magas részvényárfolyam jól jön az akvizíciókhoz. Ám mindez az indoklás nevetségesnek tűnhet a fent említett hír kontextusában. Azért kellett felmanipulálni a részvényárfolyamot, hogy Tim Cook a 10 évre szóló opciós részvényjuttatását a lehető legnagyobb értékben tudja lehívni.

10 év alatt tízszerezés – egy grand supercykle ment le a grafikonon. Ez a logaritmikus ábrázolás magáért beszél, nem is nagyon kommentálom tovább.

Ami izgalmas krédés, az a napos charton jobban látszik: vajon 10 év elteltével, és azzal, hogy Tim Cook immáron 750 millió dollárral gazdagabban tengeti a napjait, vajon a vállalat részvényjuttatási programja változatlan feltételekkel folytatódik? Átfordítva a kérdést: továbbra is tart a manipulátor megbízása arra, hogy a végtelenbe manipulálja fel a részvényárat az Apple pénzén, Tim Cook személyes vagyonosodása érdekében, vagy változnak a premizálási feltételek, és innentől kezdve már nem fogjuk látni a korábbi ütemben a sajátrészvény-vásárlásokat? Mintha ennek a nyomait látnánk már a charton: szeptember első hetében csúcsra járatta a manipulátor a részvényárfolyamot, és ugye a hírekben az szerepelt, hogy Tim Cook már értékesítette is a részvényeit. Természetesen all time high-on.

Azóta – tegnap – pedig lezajlott a legfrissebb iPhone bemutatója. Amire a részvény árfolyama esett. Ilyet emberemlékezet óta nem láthattunk…

Kapcsolódó Bejegyzések