Szenátorok kényszerítik a FED-et a QE leállítására

Szenátorok kényszerítik a FED-et a QE leállítására. Részvény kereskedés blog.

Az elmúlt héten megjelent egy apró hír, amely a jelentőségéhez mérten minimális figyelmet kapott. Az alap-hír az volt hogy szeptember utolsó napján a Szenátus nagy többséggel megszavazta a kormányzat működését biztosító törvényt, amelyet még aznap jóváhagyott a Képviselőház is. A piacokon félelmet okozott, hogy az amerikai kormányzat október közepén leállhat, mert elfogyhat az a pénz, amely a további működés feltétele. A hír ezen félelmek enyhülését okozta, bár egy következő körben még meg kell emelni az amerikai adósságplafont.

Jó hír, de milyen áron?

Joe Manchin amerikai szenátor úgy nyilatkozott, hogy abban az esetben támogatja a kormányzat működését biztosító térvényt, ha a Fed leáll az eszközvásárlási programjával. Ez nem pusztán szimpla kívánság, hanem Manchin megegyezett Chuck Schumer demokrata frakcióvezetővel, hogy akkor támogatja a kormányzat további finanszírozását, ha a Fed leáll az eszközvásárlási programmal. A demokrata szenátor szerint amennyiben a Fed mennyiségi lazítással él, miközben a kormány költekezik, az túlhevíti a gazdaságot, holott az infláció már így is nagyon magas.

A hírnek azért van nagy jelentősége, mert5 nem a republikánusok és a demokraták közti csetepatéról van szó, hanem egy demokrata szenátor követeli immár az eszement pénzszórás leállítását.

Eszement pénzszórás

A világ jegybankjai a Covid válság kezdete, azaz 2020 márciusa óta 8000 mrd dollárnyi plusz forrást öntöttek a világra. Ez így leírva egy szám, amely az átlagember számára értelmezhetetlen. Ám ha azt mondjuk, hogy óránként a világ jegybankjai 800 millió dollárnyi plusz pénzt zúdítanak a világra, az már érzékletesebb. Óránként 800 millió dollár!

Érthetetlen, hogy a világ jegybankárai miért gondolják, hogy ebből nem lesz vágtató infláció? Pontosabban nagyon is érthető: a jegybankok el akarják inflálni a világ, főleg az államok adósságát. Vagyis nagyon is tudatában vannak, hogy mit is csinálnak. Ám a társadalmi hatásokkal jól láthatóan nem törődnek. Ezért több, mint figyelemreméltó, hogy egy demokrata, azaz elvileg baloldali szenátor – végre – kiáll a „szegények adója” ellen.

A Fed egyébként bejelentette már, hogy hamarosan kivezeti az eszközvásárlási programot, persze konkrétumok nélkül: az ütemezésről és a vásárlások leépítésének pontos módjáról egyelőre nincs hír, azt decemberben vagy novemberben jelentheti be Jerome Powell. Vagyis semmi nem változott még, sőt, a FED és az ECB egymással versengve igyekszik hangsúlyozni, hogy az infláció csak átmeneti, nincs itt semmi látnivaló. (Hát majd lesz, kétszámjegyű vágtató infláció képében…) Mindenesetre a demokrata szenátorok közti egyezség kellő nyomást gyakorolhat a fed-re a QE kivezetésének meggyorsítására. Sőt, a leendő FED-elnök személyének kiválasztására is hatással lehet.

Kapcsolódó Bejegyzések