A kínai ingatlanpiaci dráma folytatódik

A kínai ingatlanpiaci dráma folytatódik. Részvény Kereskedés Blog.

Hosszan elhúzódó drámává vált a kínai Evergrande esetleges csődje. Miközben a világsajtó már lassan egy hónapja cikkezik arról, hogy mindjárt itt a dráma végpontja, amikor a cég vagy becsődöl, vagy a kínai állam kimenti valahogy, a helyzet egyelőre semelyik irányba nem billent el.

Ma újabb 148 millió dolláros kötelezettség lesz esedékes

A brutálisan eladósodott ingatlanfejlesztő hétfőn újabb kötvénykamatok esedékességével néz szembe. Az Evergrande-nak New York-i idő szerint éjfélig három féléves offshore kötvénykamatot kellene kifizetnie összesen 148,1 millió dollár értékben. A cég szeptember végén két korábbi, összesen 129 millió dolláros kötvénykifizetést mulasztott el, és az év vége előtt további 573 millió dollárt kell még kifizetnie.

A fejlesztési projektek felfüggesztve

A vállalat emellett nem teljesítette a bankoknak, beszállítóknak és kisbefektetőknek járó kifizetéseket sem, és 800 kínai fejlesztési projektjének mintegy felénél kénytelen volt felfüggeszteni a munkálatokat. Az Evergrande egy nemrég benyújtott jelentésében közölte, hogy a következő egy évben esedékes összes adóssága 240 milliárd jüan (37,2 milliárd dollár), miközben a június 30-i állás szerint 161,6 milliárd jüannyi készpénz és bankbetét áll a rendelkezésére.

Lepényhal (a remény hal meg utoljára)

A vezetés hivatalos álláspontja szerint továbbra is él a remény, hogy a likviditási válság leküzdése érdekében a cég el tudja adni eszközeit és be tud vonzani új befektetőket. A kínai média arról számolt be, hogy erre kínálkozik is némi esély: a vállalat közel áll ahhoz, hogy eladja ingatlankezelési üzletágának többségi részesedését a rivális Hopson Development Holdingsnak. Az anyavállalat 61%-os részesedése az Evergrande Property Services Groupban 4,3 milliárd dollárt ér az egység legutóbbi hongkongi záróárfolyama alapján.

Természetes, hogy a vállalat azt kommunikálja, hogy van megoldás. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy ez a 4,3 mrd dollár, amely valóban vonzó lehet egyes befektetők számára, a vállalat összes kötelezettségének kevesebb, mint 1,5%-a. Azaz csepp a tengerben.

Rövid távra megoldást jelenthet. Hosszú távra ugyanakkor nincs megoldás.

A jéghegy csúcsa

Az utóbbi hónapokban kisebb és nagyobb vállalatok egyaránt küzdenek azzal, hogy időben visszafizessék adósságukat.

A Fantasia Holdings nevű, sencseni székhelyű ingatlanfejlesztő cég például nem tudott teljesíteni 205,7 milliárd dolláros, lejáró kifizetést, és október 5-én az S&P Global Ratings „közvetlen nemteljesítési kockázatra” hivatkozva rontotta a Sinic Holdings cég hitelbesorolását is. A Sinic részvényárfolyama a múlt hónapban omlott össze, miközben egy 246 millió dolláros kötvényfizetés esedékes nála október 18-án.

Más kínai fejlesztők jelenleg a kötvénytulajdonosok engedélyével igyekeznek időt nyerni az adósság visszafizetésére. A Modern Land (China) három hónapos haladékot kér egy 250 millió dolláros, október 25-én esedékes kötvényfizetésre, és hétfőn közölte, hogy elnöke és vezérigazgatója együttesen 124 millió dolláros hitelt nyújt a likviditás átmeneti növelésére.

Újabb Lehman pillanat az ablakban

A múltkori cikkben már felsoroltam azokat az érveket, miszerint nincs megoldása a helyzetnek. Az összeomlás biztosan bekövetkezik, a kérdés csak az, hogy mikor.

A tőzsdék persze igazi lepényhal módjára viselkednek: megszokták, hogy az állam, és a jegybankok majd megoldják, hiszen az elmúlt 12 évben ezt szokták meg, ez az általános tapasztalat. Semmi nincs beárazva ebből a tőzsdéken. Nem lehet elbújni sehol, semmilyen eszközben az elkövetkezendő időszakban.

Elméleti megoldás

A helyzet megoldását az jelentené, ha úgy növekedne az ingatlanok iránti kereslet, és vele együtt az ingatlanárak is, hogy eközben az ingatlanokra felvett jelzáloghiteleket a hitelfelvevők elkezdik visszafizetni: a hitelállomány leépül, miközben az ingatlanpiac tovább dübörög. Könnyen belátható, hogy ez a lehetetlen esemény a gyakorlatban.

Egyszerűen nincs megoldása a problémának, és itt ezalatt nem az Evergrande adósságát kell érteni. 300Mrd dollár manapság már csekélység (LOL), a jegybankok 2-3 havi pénznyomtatása. Az 52000 mrd dollár, amely a kínai ingatlanpiac méretét jelenti, a mögötte álló hitelállománnyal, na az már nem semmi!

Nem csak a kínai ingatlanárak fognak összeesni

A kínai befektetők nem csupán a saját hazájukban, hanem a világ összes nagyvárosában fújták a buborékot, beleértve természetesen Budapestet is. A belvárosi ingatlanárak jelentős részben a kínai befektretők megjelenésének köszönhetően indultak el felfelé. Ugyan ezt kevesen tudják elképzelni, de a folyamat lefelé is működni fog: a kínai ingatlanpiac összeomlása a beruházási, és az alapanyag-piacon túlkínálatot fog okozni, amelynek hatására elindulnak az ingatlanárak lefelé, világszerte.

Kapcsolódó Bejegyzések