Putyin bekerítette az európai gázpiacot

Putyin bekerítette az európai gázpiacot

Soha nem látott mértékben emelkedett az elmúlt napokban a földgáz ára Európában. Az irányadónak számító holland tőzsdei ár 40 százalékkal magasabb október 5-én, mint egy héttel korábban, de napon belül is majdnem 30 százalékkal ugrott meg. Mindezt úgy, hogy már szeptember végén is történelmi csúcson volt a jegyzés.

Fokozódó pánik

A gáz és villamosenergia-árak már nyár vége óta meredeken emelkedtek, ennek a betetőzése a tőzsdei pánik. Pont ellentétes folyamatnak lehetünk szemtanúi, mint tavaly, a járvány idején. Akkor a nagy leállás miatt a kereslet omlott össze egyik pillanatról a másikra, történelmi mélypontra lökve a földgáz árát. Volt olyan nap, amikor 11 forint körül volt a köbméterenként árfolyam, most ennek a negyvenszeresénél jártunk. Európában kifejezetten gázbőség volt: szállítottak az oroszok, a norvégok, az észak-afrikai országok és nagy mennyiségben jött a cseppfolyósított földgáz (liquefied natural gas, azaz LNG) az Egyesült Államokból is.

Utóbbi volt az, amely már a pandémia előtt is leszorította az árakat Európában azzal, hogy konkurenciát állított az oroszoknak. Az idén év elején azonban az amerikai szállítmányok új irányt vettek. Az ázsiai kereslet növekedni kezdett, így az USA exportja abba az irányba fordult. Ázsia lényegében elszívta az amerikai gázt Európa elől.

Csökkenő kínálat, emelkedő árak

Nem csupán a kereslet vett új irányt, hanem a tavalyi negatív, majd sokáig nyomott olajárak a szénhidrogén beruházásokat alacsony szinten tartották, a kitermelő cégek a túlélésért küzdöttek. Több figyelmeztetés is elhangzott akkor, hogy a beruházások elégtelen volta az olajárakat, és vele együtt a gázárakat magasra küldhetik. Többek közt én is érveltem e mellett a spekuláció mellett, ám a nagy contango – a prompt és a határidős árak különbsége – meglehetősen kockázatossá tette a gázpiacon való befektetést.

Januárban az elapadó amerikai import még nem okozott komoly gondot, mert Európában jelentős tartalékok voltak: a tárolókban a korábbi hónapokban (sőt inkább másfél-két évben) rengeteg földgáz halmozódott fel. Az árak azonban tavasszal és nyáron is viszonylag magasak maradtak, sőt folyamatosan emelkedtek. Ez pedig arra késztette a gazdaság különböző szereplőit, hogy kivárjanak, hátha jön fordulat. A gáztározók lassan teltek, a cégek nem vásároltak be előre.

Spekuláció nagyban: az oroszok bekerítik a gázpiacot

A fordulat azonban nem jött, sőt épp az ellenkezője történt annak, mint amiben sokan reménykedtek. Az amerikai szállítások elakadása után az oroszok is elkezdték visszafogni a szállításokat. Szeptemberben már egyértelmű túlkereslet volt: miközben továbbra sem érkezett nagy mennyiségű gáz a kontinensre, a vevők már nem igazán tudtak tovább várni, az addig elhalasztott vásárlások egyszerre jelentek meg a piacon.

Az orosz gázipari óriáscégnek, a Gazpromnak lett volna lehetősége például Ukrajnán keresztül sokkal többet is szállítani, de nem akart. Az általános vélekedés szerint az oroszok arra vártak, hogy a már elkészült, de még engedélyekre váró Északi Áramlat 2-t üzembe helyezzék, és megindulhassanak a szállítások az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő gázvezetéken.

Politikai nyomás az Északi Áramlat 2 elfogadtatásáért

Októberben pedig még tovább fokozták a nyomást. Az extrém ármozgásokat az okozta, hogy az Ukrajnán keresztül eddig sem szállító oroszok az elmúlt napokban a Fehéroroszország alatt húzódó Jamal vezetékbe is csak harmadannyi gázt töltenek, mint szeptemberben. Ez egyébként a Gazprom adataiból is jól látszik: miközben szeptember 27-ig százmillió köbméter feletti mennyiség érkezett abból az irányból naponta, most harminc.

Bekerítés a tőzsdén: menekülnek a shortosok

Hírek érkeztek már korábban arról, hogy az oroszok a hosszú távú, az olajárakhoz kötött gázszállítási szerződések helyett kénytelenek a prompt tőzsdén (TTE, Hollandia) értékesíteni a gázt napi áron. A Gazprom ennek érdekében egy rendkívül felkészült kereskedési desk-et állított fel az eladások lebonyolítására. Mivel a kereskedők mögött állt a világ legnagyobb gáztermelője, így egy jól kivitelezett tervvel egy gigantikus shortos kifacsarást kényszerítettek ki, hatalmas nyereséget termelve az anyacég számára, miközben a politikai célt, a hosszú távú gázszerződések megkötését is elérik. Az események után a Gazprom összes európai partnere elemi érdekeitől vezérelve fogja megkötni a hosszú távú szerződést. És ezzel szinte bizonyosan az utolsó akadály is elhárul majd az Északi Áramlat beüzemelése elől.

Putyin menekülőutat ad a shortosoknak

A pánik csúcspontján, október 6-án aztán megszólalt Putyin, amelyben megnyugtatta európai partnereit, hogy a Gazprom biztosítja a szükséges gázt Európa számára. Ez csillapította a pánikot, a jegyzések visszahúzódtak.

A jövőbeli szállításokra vonatkozó jegyzések alapján a piac most azt árazza, hogy a gáz ára 2022 márciusáig még nagyon magas szinten marad. Ez pedig egész biztosan más termékek és szolgáltatások árát is felhajtja majd. A gáz rohamos drágulása húzza magával a villamosenergia-árakat is. Utóbbiak szintén extrém mozgásokat produkálnak, és rohamosan emelkednek. Az infláció ezzel újabb lökést kaphat, a vállalatok versenyképessége pedig romlik.

Natural gas

Természetesen az európai események az amerikai gázpiacot sem hagyták érintetlenül. Kisebb kilengésekkel, de az ottani jegyzések is követik az európai mozgásokat, amelyet akár könnyebben elérhető módon meg is játszhatunk az amerikai tőzsdén.

Íme, a Natural gas elemző chartja, kommentár nélkül, logaritmikus ábrázolásban.

Kapcsolódó Bejegyzések