Ismét rohamra indultak a reddit-huszárok

Komoly ralit láthattunk két, a kisbefektetői short squeeze-őrület során is felkapott mémrészvénynél az október 19-i kereskedésben: mind a kannabisszal foglalkozó Tilray, mind a szebb napokat látott mobiltelefon-gyártó, jelenleg szoftvercég BlackBerry jegyzése valósággal szárnyalt a nap második felében. , a korábban látott hasonló dinamikájú ralikkal szemben azonban mindkét vállalat esetében be tudunk számolni fontos, a vállalatok fundamentumait és megítélését is nagyban befolyásoló hírekről.

Mind a Tilray, mind a BlackBerry esetében elképesztő volumen mellett zsákolták a részvényeket – a kannabiszcégnél az elmúlt 30 nap átlagos forgalmánál 3,8-szor nagyobb értékben cseréltek gazdát a papírok, míg a Blackberry esetén ez a szorzó 3,6. Ami pedig a kisbefektetői aktivitást illeti, a hírhedt wallstreetbets-es subredditen közzétett statisztika alapján a két mémrészvény azonosítója volt messze a legtöbbet emlegetett ticker a felületen.

Forrás: reddit.com

Mindkét részvény a tegnapi napon 15 % körüli mértékben emelkedett, mégis nagyon frontos különbségek vannak a két részvény esetében.

BlackBerry

Az amerikai vállalat sikeresen jegyeztetett be szabadalmat a leltárkezelő rendszerével kapcsolatban. Utoljára 2017-ben tudtak szabadalmat elfogadtatni a cégnél, ennél fogva a friss hír valóban nagy jelentőségűnek mondható.

Ahogy azt a kereskedési volumen alakulásából és a wallstreetbets-es említések számából is láthattuk, rendesen rá is haraptak a kisbefektetők a részvényre, ami végül 14,1 százalékos pluszban fejezte be az október 19-i kereskedést.

Szeptember végén jelentette meg a gyorsjelentését a vállalat, amely ugyan még veszteséget tartalmazott, ám kedvező folyamatokról számolt be a vállalat. Ekkor meg is ugrott az árfolyam mintegy 10%-al. De folytatás ekkor még nem jött. A visszacsorgással egy meglehetősen ijesztő fej-váll alakzat jobb válla épült ki, amely letöréssel, és további súlyos eséssel fenyegetett. Ám nem jött letörés, a befektetők nem felejtették el a kedvező gyorsjelentést: az oldalazás/lecsorgás kezdett egy markáns ék alakzatot formázni. Ebből az ék alakzatból már egy hete kitört fel, és ezt követően az 50 napos átlagot is sikerült meghaladnia. Ekkor a 200 napos átlag még túl nagy falatnak bizonyult, erről elsőre lefordult. A két mozgóátlag közt gyűjtötte az erőt, amikor hirtelen rácsaptak a redditesek. Ez a roham már egy emelkedő pályán levő részvényt ért el,, és ezzel a lendülettel markánsan átvitte a 200 napos átlagot is. A technikai elemzés alapján komoly esélye van annak, hogy ez a rally folytatódhat.

Tilray

A Tilray a friss bejelentés szerint átalakította a vezetőségét és a Bacardi korábbi cégvezérét, Blair MacNeil-t nevezte ki a vállalat elnökévé. MacNeil fogja felügyelni a Tilray orvosi és rekreációs célú kannabisz üzletágának értékesítését, marketingjét és a működését.

A részvény végül 15,8 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

A charton jól látszik, hogy a 15%-os rally-t megelőzően masszív eső trendben mozgott a részvény. Az 50 napos mozgóátlag a rally-t követően is ott tornyosul felette. A relatíve szűk Bollinger szalagokat sem tudta megmozdítani, megtolni felfelé. Azon túl, hogy a túladottság csökkent, esetleg egy-két shortot bezártak, a technikai elemzés azt mondja, hogy ennek a rallynak nem lesz folytatása. Az első ellenállásról,n az 50 napos átlagról jóm eséllyel lefordul, és folytatódhat a lejtmenet.

Nem minden arany, ami fénylik, ilyen m,émrészvények esetében sem spórolható meg az elemzés. Persze nem teljesen kizárható, hogy a további ármozgás rám cáfol, ám minden azt mutatja, hogy a két részvény kockázati szintje jelentősen eltér. A BB ajánlható vételre, míg a TLRY nem.

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések