Ácsolják a BITOfát a bitcoinnak

BITO bitcoin

Az első amerikai bitcoin alap kedden indult, ami mérföldkő a kriptopénz-iparágban, és hamarosan további ETF-ek is követhetik. Nagyon sokan várták már ezt a lehetőséget, és persze, hogy a bitcoin árfolyama új árfolyamcsúccsal ünnepelte ezt a bevezetést.

A történet azonban egészen elképesztő, hihetetlen, én sokat látott befektetőként is alig jutok szóhoz. De miért is?

Nézzünk egy kicsit a dolgok mélyére, mert tényleg hihetetlen, ami a szemünk előtt zajlik.

Származtatott termék származtatott terméke

A régóta várt ProShares ETF – ticker kódja BITO – nem magának a bitcoinnak, hanem a bitcoin határidős kontraktusainak – az eszköz későbbi, megállapodás szerinti áron történő vételére vagy eladására vonatkozó megállapodásoknak – kínál majd kitettséget.

Na, ezt még egyszer, mert nem biztos, hogy mindenki érti.

A határidő alapú ETF-be való befektetés nem ugyanaz, mint a bitcoinba való közvetlen befektetés. A határidős szerződés egy olyan megállapodás, amely egy eszköz egy jövőbeli időpontban történő vételére vagy eladására vonatkozik, egy megállapított áron. A határidő alapú ETF a készpénzben teljesített határidős szerződéseket követi, nem pedig magának az eszköznek az árát.

A bitcoin határidős kereskedése a chicago-i határidős tőzsdén, a CME-n folyik. Az itt kötött határidős kontraktusok jelentik jelen ETF alap-termékét. Vagyis az ETF egy olyan származtatott termék, amely származtatott termékekbe fektet.

Ez ugye azt jelenti, hogy ahhoz, hogy egy kontraktusnyi bitcoint vásároljunk, nem a bitcoin teljes vételárát, hanem a kontraktus fedezetét kell biztosítanunk. Vagyis jellemzően csak a valódi alaptermék, vagyis a bitcoin árának 10-20%-át. (Jelen esetben a pontos értéknek nem néztem utána, de ez nem is fontos: a lényeg a tőkeáttétel.) Tehát, aki az ETF-be fektet, az tőkeáttétellel veszi meg a bitcoint, magyarul hitelből.

De van itt más is. Hogy mi ez a más, azt egy elejtett megjegyzésből lehet kiolvasni.

„A Bloomberg ETF-ekre specializálódott elemzője a Twitteren osztotta meg vélekedését, miszerint az új befektetési alapra vonatkozó opciós ügyletek alakulása komoly bizakodásra ad okot a bitcoin-befektetőknek.”

Hogy micsoda?

Az utóbbi másfél év vezető híre, hogy a lezárások alatt a tőzsdén új befektetőként megjelenő kisbefektetők jellemzően opciós ügyleteket kötöttek, ha valamely részvényt akartak vásárolni. Az opciókat kiíró alapok pedig közvetlen vásárlásokkal fedezték a kitettségüket, jellemzően az egekbe – pontosabban a holdra, to the Moon – hajtva a részvények árát. Ezek az opciós termékek önmagukban is hatalmas tőkeáttételt jelentettek az azokat megvásárlók részére. Tehát előállt az a helyzet, hogy az ETF-be fektetők tőkeáttétellel vásárolnak tőkeáttételes termékeket.

Nevezzük nevén:

A világ valaha volt legtökéletesebb Ponzi-sémája

A vártnál is nagyobb befektetői érdeklődés övezi az első, amerikai tőzsdén jegyzett bitcoin határidős befektetési alapot, a forgalom szűk másfél nap kereskedés után már meg is haladta az egymilliárd dollárt. A bitcoin ETF-et övező elképesztő lelkesedés új történelmi csúcsra repítette a legjelentősebb kriptovalutát, és ez még nem minden: a befektetők két másik kibocsátásról is várhatják a bejelentéseket, ezen határidős alapok kereskedése várhatóan a következő héten indulhat el.

Az elstartolása másnapján, négy órával a kereskedés kezdete után az első amerikai tőzsdén jegyzett bitcoin határidős befektetési alap, a ProShares Bitcoin Strategy Fund már meg is haladta az 1 milliárd dolláros forgalmat. A ProShares Bitcoin Strategy ETF mostanra a tőzsdén kereskedett befektetési alapok történetének egyik legsikeresebb bevezetése.

Az első amerikai bitcoin ETF-et övező elképesztő befektetői lelkesedés új történelmi csúcsra repítette a legjelentősebb kriptovalutát, 66 ezer dollár felett is járt a jegyzés. Tegyük hozzá, hogy ekkora tőkeáttétellel nem is csoda.

A befektetők és az elemzők két másik kibocsátásról is várják a bejelentéseket, ezek a határidős alapok várhatóan a következő héten startolhatnak el.

Felügyeleti engedély az új elnök alatt

2017 óta legalább 10 vagyonkezelő kért engedélyt spot bitcoin ETF-ek indítására, amelyek olyan befektetési eszközt jelentenének befektetőknek, amelyen keresztül magát a bitcoint vásárolhatnák meg, nem pedig az ahhoz kötött származékos termékeket. Ezek közül mindegyiket elutasította az akkor Jay Clayton által vezetett Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, a felügyeleti elnök személyének is változnia kellett. Egy augusztusi beszédében Gary Gensler, a SEC jelenlegi elnöke kijelentette, hogy a határidős ügyleteket is tartalmazó befektetési eszközöket részesítené előnyben, és ezt követően a bitcoin határidős ETF iránti kérelmek rohama érkezett be a felügyelethez. Hogy a SEC véleménye miért változott, és miért a futures alapú ETF-et engedélyezték, az további kérdéseket vet fel, de ebbe inkább ne menjünk bele. Elég csak annyit megjegyezni, hogy az ETF-ekbe zúduló pénz, amely tőkeáttételes vételeket generál, segíti az eladókat a magas áron való eladásban, miközben az ETF-be fektetők nincsenek tökéletesen tisztában azzal, hogy ők valójában határidős termékbe fektetnek.

Sokat olvashattunk arról, hogy a bitcoinok többsége ún. bálnák kezében összpontosul, amely stock-ok eddig mozdulatlanok voltak. Ez a mostani ETF mánia mindenesetre jó lehetőséget jelent a bálnáknak is a mozdulásra…

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések