A Pfizer 36 milliárd dollárt keres idén a vakcináival

A Pfizer 36 milliárd dollárt keres idén a vakcináival. Részvény Kereskedés.

A vállalat kedden közzétett harmadik negyedéves gyorsjelentésében Felülmúlta a várakozásokat a Pfizer. A 24,1 milliárd dolláros árbevétel közel 1,5 milliárd dollárral magasabb, mint amit az elemzők előzetesen vártak. A bevételek több mint 50 százaléka továbbra is a Covid-19 elleni vakcinából származott a vállalatnak. Az idei 1,34 dolláros EPS 86 százalékos emelkedést jelent a tavalyi bázishoz képest, valamint az elemzői várakozásokat is felülteljesítette a vállalat ezen a téren.

A növekedés motorja a vakcina

A Pfizer jelezte, hogy idén várhatóan 36 milliárd dollár bevételre tesz szert a Covid–19 elleni mRNS-vakcina forgalmazásából, ami 7,5 százalékkal több az előző előrejelzésnél.

Az amerikai gyógyszergyártó sorra köti az új szerződéseket az országokkal, mivel még több vakcinára van szükség, az ismétlőoltások és az újabb korosztályokban való használat engedélyezése miatt. A napokban megkezdhetik az Egyesült Államokban az 5-11 éves korosztály Pfizerrrel való oltását is.

A sikerhez az is hozzájárult, hogy más vakcinagyártók, például a Moderna és a Johnson & Johnson gyártási nehézségekkel küzdöttek.

A szeptember 31-ével zárult negyedévben a Pfizer bevételei éves összevetésben 134 százalékkal, 24 milliárd 94 millió dollárra emelkedtek. Csak a koronavírus elleni oltóanyag forgalmazásából 13 milliárd dollár bevétele keletkezett a Pfizernek, miközben elemzők 10,88 milliárd dollárt vártak, és az egy évvel korábbi 1,71 milliárd dollárról 14,6 milliárd dollárra nőtt a forgalom értéke. A vállalat adózás utáni nyeresége 8 milliárd 146 millió eurót tett ki, szemben az egy évvel korábbi 1 milliárd 469 millió dollárra.

A cég emelt az idei évre vonatkozó előrejelzésein, így a koronavírus elleni vakcinák eladásából összesen 36 milliárd dolláros bevételt remélnek. A várakozások további javítását ismét a koronavírus elleni védőoltás kiugró forgalma indokolja, ezt azonban részben ellensúlyozzák a megemelt kutatás-fejlesztési költségek, amelyeket a Covid-19 betegség elleni vakcinákra, vírusölő készítményekre és egyéb mRNS-alapú fejlesztési programokra fordítanak. A jelentést követő napon már meg is kapta az engedélyt a társaság Amerikában, hogy a gyermekeket is beoltsák.

A Pfizer jelentése alapján a várakozás az, hogy a vállalat jövő évi bevételeinek akár 44 százaléka is a koronavírus elleni vakcinák forgalmazásából eredhet. A vállalat további 22 milliárd dollár értékben számít bevételre 2022-ben.

Technikai kép

A jelentés hatására nagy réssel nyitott, majd nagyon gyorsan, 15 perc alatt visszaesett az 50 napos átlag alá, nagyon csúnyán. Ezt követően aztán masszív intézményi vétel kezdődött, amellyel a nyitóárnál is magasabbra emelkedett. Ezzel kiment a Bollinger szalagok közül, vagyis megtolta felfelé. A következő napon csupán visszatért a szalagok közé, és megérdemelt pihenőjét tölti. Ezzel a mozgással bullish maradt!

Ha beesne az 50 napos átlag alá, akkor válik bearish-sé de ez kevéssé valószínű.

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések