Százezer forintos jutalmat oszt dolgozóinak a Dunaferr

Százezer forintos jutalmat oszt dolgozóinak a Dunaferr. Részvény Kereskedés Blog.

A dunaújvárosi vasmű idei második félévében nyújtott teljesítményére alapozva a társaság arról döntött, hogy a vállalatcsoporthoz tartozó több cég munkavállalójának is bruttó 100 ezer forintos jutalmat ad. A lépés meglepő annak a fényében, hogy a tavaly év végi és idén év elejei válságos, csődközeli helyzetben arról szóltak a hírek, hogy 30-40%-os kapacitáskihasználtság mellett üzemel a vasmű, sőt, júniusban állami vagyonfelügyelőt is kirendeltek a céghez. A lépés jól mutatja, hogy milyen változatos iparági környezetben működnek az ágazat vállalatai, ami természetesen rendkívüli befektetési lehetőségeket is tartogat. A Dunaferr persze nem tőzsdei vállalat, ám találhatunk hasonló vállalatokat szép számmal a tőzsdéken. Az alábbiakban az elmúlt időszak kapcsolódó spekulációs lehetőségeit tekintjük át.

Iron Ore Price – a vasérc áralakulása

A pandémia sok iparág esetében meglehetősen turbulens időszakot hozott, amelyet csak fokozott a jegybankok pénznyomtatással megvalósított inflációgerjesztő ámokfutása.

A vasérc árában óriási felfutást láthattunk, az alapanyagár mintegy 2,5-szeresére drágult kevesebb, mint másfél év alatt. A nyár folyamán aztán meredek esés indult, és az árak visszatértek a kiindulási pontra. Az áremelkedés, majd esés okait nem taglalom. Egy megjegyzés azonban releváns lehet, miszerint nem elhanyagolható hatása lehet a kínai ingatlanpiaci változásoknak az áralakulásban.

Vale

A Vale S.A., korábban Companhia Vale do Rio Doce, a világ legnagyobb vasérc- és nikkeltermelője. Részvényei forognak az amerikai tőzsdén. Mint kitermelő, a vasérc árának ingadozásából bőségesen profitált. A charton feltüntettem az elmúlt év osztalékainak mértékét. A nyári vasércár-felfutásból szeptemberben rendkívül magas osztalékot fizetett: 1,51$, ez az akkori részvényárra 10%-os, negyedéves (!!!) osztalékhozamot jelentett. Ezt éves szintre felszorozva 40%-os osztalékhozam – persze, mint a fenti ábrából látható, nem lehet felszorozni, mert időközben a vasérc ára esett, sőt, beszakadt. Ennek ellenére az osztalékhozam több, mint vonzó volt. A részvény árfolyama azonban ennek ellenére esett, esik tovább. A chart btechnikai elemzésétől eltekintek, akit érdekel, jelentkezzen nálam! Ez egy figyelemfelkeltő cikk, miszerint a jelenlegi inflációs környezetben érdemes figyelemmel kísérni a nyersanyag-, ill. alapanyagtermelő vállalatok árfolyamait!

A heti bontású chart egy szép Elliott ciklust formáz.

US Steel – Kassai Vasmű

A dunaújvárosi vasmű legközvetlenebb régiós versenytársa a Kassai Vasmű, amely a US Steel tulajdona. A régmúlt tőzsde történelméből ismeretes a US Steel, amely olyan legendás nevekkel kapcsolódik össze, mint Andrew Carnagie, vagy J.P. Morgan . Október közepén, a gyorsjelentés közeledését már egy kifejezetten biztató technikai alakzattal várta: egy ford. fej-váll. Ha ehhez valaki megnézte a fő alapanyag, a vasérc árának alakulását, önmagában elegendő indokot találhatott a részvény megvételére. Ebből az alakzatból ugrott ki aztán október 25-én réssel, több, mintegy 10%-os emelkedéssel. Az egy hónappal korábbi réssel együtt ez egy szigetfordulót jelentett, rendkívül erős vételi setupot nyújtva az éles szemű befektetőknek (és az ügyfeleimnek). Innen jött egy visszateszt a nyakvonalra, amellyel ugyan visszatöltötte a rést, de ezzel együtt is maradtak a pozitív várakozások. A gyorsjelentés nem is okozott csalódást, újabb hatalmas rés, és egy újabb, az előzőt magában foglaló szigetfordulót alakított ki, megerősítve a korábbi vételi jelzést. Ha valaki követte a jelzéseket, két hét alatt 20%-os hozamot érhetett el, illetve a sorozatos jelzésekkel piramist építve komoly nyereségtömeg volt elérhető.

A heti bontású grafikont nem teszem ki, a további lehetőségekért várom az érdeklődők jelentkezését!

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések