Mesterséges intelligencia, vagy mesterséges butaság?

Mesterséges intelligencia, vagy mesterséges butaság? Részvény Kereskedés Blog.

Az egyik legnagyobb észak-amerikai ingatlanközvetítő vállalat, a Zillow idén februárban jelentette be, hogy képes kizárólag mesterséges intelligenciával megbecsülni látatlanban a lakások értékét, így bizonyos otthonokat képesek voltak kizárólag a rendelkezésre álló információk alapján megvásárolni majd később értékesíteni.

CNN cikke szerint ezt akkor még egy izgalmas előrelépésnek nevezték. Kínálati oldalról tényleg kényelmes alternatívát nyújtott, hiszen a cég már másnap kifizette az ingatlanok árát, és a járvány közepén a személyes találkozókat is minimálisra lehetett csökkenteni. Nyolc hónappal később viszont bejelentették, a nagyreményű üzletágat megszüntetik.

A mesterséges intelligencia túlbecsülte az ingatlanok értékét

Mint kiderült, a probléma az volt, hogy a mesterséges intelligencia túlbecsülte az ingatlanok értékét, így utána a legtöbb ház eladásán buktak, és hatalmas veszteséget termelt a projekt. November elejére egyértelművé vált, hogy csak a mesterséges intelligenciára nem feltétlenül lehet alapozni egy olyan gyorsan változó piacon, mint amilyen az ingatlanpiac is. 

A rendszer egyébként alapvetően az alap paraméterek, és a tulajdonos által megadott plusz információk alapján adott egy árat az ingatlanról. Mivel a tapasztalatok alapján nem lehetett olyan pontos összképet kapni, amire szükség lett volna a folyamat teljes automatizálásához, a jövőben visszatérnek ahhoz a bevett szokáshoz, hogy az online értékbecslés után személyesen is megtekintik az ingatlant a cég munkavállalói.

A tulajdonos által megadott plusz információk alapján adott egy árat…

Nos, innen Kelet-Európából, Magyarországról olvasva a hírt az ember minimum csóválja a fejét, de sokkal valószínűbb, hogy hangosan felröhög! Az ember csak azt sajnálja, hogy itt a földnek ezen a tájékán vajon a Zillow miért nem folytatott aktív üzleti tevékenységet, ugyanis alighanem sok boldog ingatlaneladó lenne országunkban. Ha csak azon múlna az ingatlan ára, hogy mit mond róla az azt eladni szándékozó, akkor itt kis hazánkban csupa dollármilliomos élne! Nem is értem, hogy ezt hogyan gondolhatták komolyan! Vagy ha igen, akkor a cég vezetőinek sürgősen javasolnék egy kelet-európai tanulmányutat – hasznosabban elkölthették volna a pénzüket.

Az ironikus bekezdés után egy kicsit komolyabban: jól látható, hogy az emberi butaság határtalan, az ún. mesterséges intelligencia csak annyira intelligens, amennyire azt intelligensen programozták. Ha a butaságot programozták bele buta emberek, akkor bizony a számítógép is buta marad, hiába nevezik intelligenciának.

Intő jel ez arra, hogy már a befektetéseket is túlnyomórész robotok végzik. Mesterséges intelligenciának hívják, én már nagyon régóta nevezem őket mesterséges butaságnak. Mert egy nem várt turbulenciában olyan mesterséges összeomlást okozhatnak, amilyet még nem látott a világ. Mindezt az intelligencia jegyében.

Még egy megjegyzés. Korábban már emlegettem Cathy Wood ARK Invest befektetési társaságát, nem túl pozitív jelzőkkel. Ez a Zillow nevű cég a befektetéseik meghatározó súlyú része. A jövő diszruptív vállalata, amely majd felforgatja pozitív értelemben a jövőnket. Hát igen… És ez a befektetési holding tele van hasonló részvényekkel. A Tesla töretlen emelkedés eddig elfedte, hogy a király meztelen…

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések