Már a FED is aggódik az infláció miatt

Már a FED is aggódik az infláció miatt. Részvény Kereskedés.

A Federal Reserve egyre több döntéshozója hajlik rá, hogy gyorsabban vezessék ki a kötvényvásárlási programot, ha a magas infláció kitart. A vártnál hamarabb emelnének kamatot is – derült ki az amerikai jegybank legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvéből.

A szerdán közzétett Fed-jegyzőkönyv a legújabb jele annak, hogy bár kitart az amerikai pénzügyminisztérium és a központi bank is azon nézete mellett, hogy a megugró infláció csak átmeneti, a színfalak mögött azért számolnak ezzel ellentétes forgatókönyvvel is. A Fed-ben mostanra egyre többen vélik úgy, hogy az emelkedő infláció tartós lehet, a november 2-3-i ülésen több tisztviselő is arra utalt, hogy az emelkedett árnyomás hosszabb ideig maradhat a gazdaságban, ami szigorításokat tehet szükségessé – derül ki a Reuters összefoglalójából.

Vajon mire gondolt a szerző?

Az árnyomás tartóssága és mértéke meglepte a Fehér Házat és a központi bankot, és mindkettőt válaszlépésekre késztette. Joe Biden amerikai elnök és Jerome Powell Fed-elnök a hét elején hangsúlyozta, hogy lépéseket tesznek a mindennapi cikkek, köztük az élelmiszerek, a benzin és a lakbér emelkedő költségeinek kezelésére. Bár a késő tavaszi és nyári inflációs hullámot átmenetinek állították be, a Fed-en belül egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy az értékek ősszel is magasan maradtak.

„A (kamatdöntő) bizottságnak fel kell készülnie az eszközvásárlások ütemének kiigazítására és a szövetségi alapkamat célsávjának a résztvevők által jelenleg vártnál hamarabb történő emelésére, ha az infláció továbbra is a bizottság célkitűzéseivel összhangban lévő szinteknél magasabbra emelkedik” – áll a Fed jegyzőkönyvében.

Ehhez befektetőként és spekulánsként csak egyetlen dolgot tehetünk hozzá: mi ebben a meglepő? Ha a készpénz mennyiségét a döntéshozók ennyire rövid idő alatt a duplájára emelik, akkor vajon mire számítanak? Hogy ennek nem lesz hatása az inflációra?

Ezeket a döntéshozókat egy felsőfokú közgazdasági egyetem első évfolyamán azonnal megbuktatták volna. Ehhez képest – szinte – végtelen hatalommal bírnak, és végtelen káoszt zúdítanak a világra.

A FED megkezdte a szigorítást…

A Fed döntéshozói a múlt havi ülésen egyhangúlag úgy döntöttek, hogy megkezdik a központi bank 120 milliárd dolláros havi állampapír- és jelzálogfedezetű értékpapír-vásárlási programjának csökkentését, amelyet 2020 elején vezettek be, hogy segítsék a gazdaságot a Covid-19 járvány idején. A tanácskozás során többen egyenesen a kötvényvásárlási program gyorsabb visszafogása mellett foglaltak állást – derült ki a jegyzőkönyvből.

… és minden jel szerint gyorsítani fogja

Az eredeti ütem szerint az eszközvásárlások jövő júniusra épültek volna le. Azóta azonban egyes döntéshozók részéről egyre több felszólítás hangzott el az ütemterv felgyorsítására a továbbra is magas inflációs adatok és a vártnál erőteljesebb munkahelyteremtés miatt. Arról is egyre több szó esik, hogy a Fed nagyobb rugalmasságot kapjon az irányadó egynapos kamatláb emelésére a jelenlegi, közel nulla szintről a jövő év elején, ha szükséges.

A befektetők reakciója a jegyzőkönyv közzétételére visszafogott volt. Nem mondhatni, hogy nagyon megijedtek volna a kamatemeléstől. Az alábbi, 1 perces bontású charton látszik, hogy a realista befektetők mindösszesen 10 percig dominálták a Nasdaq100 piacát, az intelligensnek hazudott, valójában végtelenül buta robotok azonnal visszahúzták új csúcsra az indexet. Az ábrán nem látszik, de a zárás utáni kereskedésben még tovább emelkedtek a határidős piaci várakozások. A piaci szereplők nem félnek – és ez félelmetes.

(A Nasdaq100-at vettük alapul, hiszen a várható kamatemelés ezekre a növekedési részvényekre lesz majd a legnagyobb negatív hatással.)

A pénteki napon aztán megérkezett az ijedelem, de nem a kamatemeléstől, hanem a szupervírustól. Pedig attól már az oltások általános elérhetősége miatt nem kell már félni, a kamatemeléstől viszont annál inkább.

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések