A Fed hangneme látványosan szigorodik

A Fed hangneme látványosan szigorodik

A Fed a decemberi ülése után közölt kamatemelési előrejelzésében legalább két kamatemelés szerepelhet 2022-re vonatkozóan – mondta Mary Daly, a San Francisco-i Fed elnöke. Az amerikai jegybank hangneme egyre szigorúbb, decemberben az eszközvásárlási program kivezetésének felgyorsításáról is dönteni fognak.

A Fed decemberi ülése után bejelentheti, hogy felgyorsítják a mennyiségi lazítás megszüntetését, ezt már Jerome Powell elnök is bejelentette. A Fed hangneme látványosan szigorodik: a novemberi ülés során Powell még hallani sem akart kamatemelésről, és akkor még havi 15 milliárd dolláros csökkentésről döntöttek az eszközvásárlási programban.

Decemberben viszont ezt minden bizonnyal felgyorsítják, a döntéshozók ugyanis egységesen támogatják a mennyiségi szigorítást.

Powell az újabb jegybanki jelölésére várt?

Powell bejelentése meglepte a piacokat, legalábbis egyes elemzőket. Meglepetést szerintem maximum az okozhatott, hogy a FED még novemberben sem reagált érdemben a vágtató inflációra.

Az amerikai belpolitikában járatos megfigyelőket valószínűleg nem érte meglepetésként, ám többeket viszont igen, hogy a FED elnöki posztjára jelöltek közül Powell számított a héjának, azaz a mielőbbi szigorítás hívének. Úgy tűnik, hogy a demokraták balszárnya a jelenleginél lazább pénzpolitikát szeretne, amely totális félreértése a helyzetnek, és a saját , elvileg képviselt politikájával is teljesen szembemegy. Az infláció ugyanis a „szegények adója”, ennek a vágtató inflációnak a megállítása kellene, hogy legyen a valódi baloldali politika elsődleges, mindenek felett álló célja. Ehhez képest ez a demokrata balszárny igazolta, hogy tökéletesen alkalmatlan a valódi baloldali politika képviseletére. Az infláció további pörgetése mindenki számára káros.

Úgy tűnik, hogy Powell-t ez a fordult politikai helyzet tartotta vissza a szigortól: nem akarta kockáztatni az újrajelölését. Hát igen, a politika ott is sok mindenben kártékony. Az újrajelölésével viszont ez az akadály elhárult, Powell immár elkezdhet végre az amerikai gazdaság valódi érdekei szerint dolgozni, és nem utolsósorban visszaszerezni a FED hitelességét. Valljuk be, erre a hitelesség-visszaszerzésre már nagyon rászolgált a FED.

Két kamatemelés 2022-ben

Mary Daly, a San Francisco-i Fed elnöke úgy nyilatkozott, hogy a decemberben megjelenő dot plotban (amely a Fed döntéshozóinak kamatemelési várakozásait mutatja a következő évekre) már két kamatemelés is szerepelhet 2022-re vonatkozóan – írja szintén a Marketwatch. Legutóbb a szeptemberi ülés során közölt dot plotot a Fed, akkor jelent meg először a 2022-es előrejelzések között kamatemelés.

A jegybank az utóbbi hetekben kezdett egyre nyíltabban kommunikálni az inflációs aggodalmakról, Jerome Powell egyenesen kijelentette:

ideje nyugdíjazni az átmeneti jelzőt az infláció kapcsán”.

A piacok az ősz folyamán végig erőteljesebb kamatemelést áraztak 2022-re, mint amit a Fed jelzett, és most is legalább három kamatemelés látszik a piaci árazásokban: júniusra, szeptemberre és decemberre egyaránt 25 bázispontot.Daly egyébként kifejezetten támogatná, hogy a kamatemelés időben korábban történjen meg. A szeptemberi dot plot 2024-re 1,8%-os irányadó kamatot vetít előre, de decemberben ennél tovább mehetnek a döntéshozók, és Daly szerint a 2,5%-os semleges kamatszint felett lehet majd középtávon a kamat.

Mitől féljünk: a vírustól, vagy a kamattól?

Jelenleg a hírek közt domináns az omikron variánstól való rettegés, újabb lezárások, az ötödik járványhullám. Megítélésem szerint ez alapvető tévedés: már az első hírekből is azt lehet látni, hogy ugyan az omikron variáns gyorsabban terjed a korábbi változatoknál, de enyhébbek a tünetek, sokkal kevésbé súlyos lefolyású a betegség. Ez alapján pedig úgy tűnik, hogy a vírus azt az evolúciós utat járja, hogy idővel enyhébb lesz a hatása, mintegy belesimul majd a többi, sima náthát okozó koronavírusok sorába. Persze a média természete olyan, hogy szereti a katasztrófahírekre, a rettegésre alapozni a figyelmet, így még sok idő kell, hogy elteljen, mire ezt egyáltalán elismerik majd az arra hivatottak, és még több idő, hogy ez konszenzusos véleménnyé váljon.

Az infláció dübörgése, és ennek nyomán a kamatemelkedés „hivatalos” elismerése pedig pont ellenkező utat jár be. A befektetőket, spakulánsokat úgymond meglepetésként érik a

szigorodásról szóló hírek. Vajon miért? (Mert a többség csak béget a nyájjal együtt, és önálló gondolkodásra kevésbé képes…)

Ebből a gondolatmenetből persze sok minden következik. Ha a vírus miatt további lezárások jönnek, akkor az eddigi nyertesek,a növekedési részvények emelkedhetnek tovább. Ám ha a kamatemelések jönnek, akkor épp ellenkezőleg, ezek a növekedési részvények, jelesül a technológiai behemótok árazása kerülhet a helyére, vagyis súlyos esések jöhetnek ezekben. Elsősorban a Nasdaq100 indexben, de az S&P500-ban is. Legkevésbé a hagyományos részvényekben jöhet esés, és relatív felülteljesítők lehetnek a kamatemelés haszonélvezői, a bankok.

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések