ARKK – ketyeg az időzített bomba

ARKK. Ketyeg az időzített bomba. Részvény Kereskedés. Gazdasági és üzleti hírek.

Régen foglalkoztunk Cathy Wood ARK alapjaival. Ő a tavalyi év sztár-alapkezelője. Az idei évben korántsem muzsikálnak jól az alapjai, sőt, sokak szerint időzített bomba. Alapjainak nagyságrendje, és a benne szereplő egyedi részvények javának illikviditása már-már rendszerkockázati problémákat jelenthet a teljes piacra nézve.

Nézzük a zászlóshajó ARKK alap teljesítményét!

Március óta az alap a teljes évet egy széles sávban töltötte 106 és 130 közt. Ebből a széles sávból tört le november végén, majd a sáv szélességéből számolt értéket teljesítette az elmúlt hét pénteken. Ezzel a mutatvánnyal már a tavalyi nagyon impozáns teljesítményének több, mint a felét visszaadta.

A Tesla is kevés volt

Mindezt a gyászos teljesítményt úgy érte el, hogy változatlanul a Tesla a legnagyobb súlyú részvény az alapban. Az alábbiakban láthatjuk a tíz legnagyobb súlyú részvény idei relatív teljesítményét az alapban.

Igazán jó teljesítményt egyedül a Tesla tudott idén felmutatni, +46%-os teljesítménnyel. Jó még a Shopify, amely a tizedik legnagyobb súllyal szerepel a portfolioban. A tíz részvényből azonban 7 negatív teljesítménnyel „büszkélkedhet”, miközben magának az alapnak a teljesítménye is mélyen negatív az idei évben, -17%.

Az idei év nem a shortosok diadalmenetéről szól. Sokan shortolták a Teslát, többek közt Michel Burry, de miután Elon Musk rendre kifacsarta őket, átváltottak a némileg kisebb kockázatot jelentő ARKK shortolására. Ezzel a pozícióval közvetve shortolhatták a Tesla-t. Az alapötlet természetesen itt is a túlárazott Tesla shortolása volt, ám a Tesla tovább emelkedett, az ARKK short mégis nyereséges üzletnek bizonyult.

Még sokkal durvább a tavaly márciusi mélypont óta számított teljesítmény. A Tesla mindent vitt a pozitív oldalon. Ám ezen a szinten – tekintve, hogy milliárd dolláros nagyságrendő tőkét kezel a hölgy – egészen megdöbbentő, hogy a második legnagyobb súlyú alap-tag, a Teladoc ezen az időtávon negatív teljesítményt mutatott fel, miközben szinte bármely, találomra kiválasztott részvény szárnyalt ezen az időtávon. Nem véletlen, hogy sok shortos figyelmét felkeltette az alap.

Ezen a héten lélegzethez jutott Cathy Wood, ám az időzített bomba ketyeg tovább…

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések