A globális chiphiány 2023-ig fog tartani

A globális chiphiány 2023-ig fog tartani. Részvény Kereskedés.

A globális chiphiány 2023-ig fog tartani – mondta Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója, hangsúlyozva, hogy a koronavírusjárvány közepette a kereslet továbbra is növekszik, még akkor is, ha a félvezetőgyártók sietnek a termelés bővítésével. Az Intel hatalmas termelésbővítésre készül Malajziában.

Pat Gelsinger arra számít, hogy hatalmas hiányok maradnak a chippiacon annak ellenére, hogy a félvezetőipar igyekszik reagálni a megnövekedett keresletre. Erre készülve az Intel bejelentette, hogy 30 milliárd ringgit (7,1 milliárd dollár) értékű beruházást hajt végre, hogy a következő 10 évben bővítse az országban a gyártási kapacitásait.

Gelsinger elmondta, hogy az iparágnak a világjárvány közel két évvel ezelőtti kezdete óta a kapacitásépítésre irányuló erőfeszítései legalább három évig tartanak, amíg eredményt hoznak.

Évi 20 százalékos bővülés

A félvezetőipar a Covid előtt évente körülbelül 5 százalékkal növekedett. A koronavírus-járvány megzavarta az ellátási láncokat. A kereslet évről évre 20 százalékkal nő most, és ez a robbanásszerű kereslet továbbra is fennáll.

Az alábbiakban a fontosabb chipgyártók elemző chartját teszem ki, kommentár nélkül:

Intel

AMD

Nvidia

Qualcom

Micron

Xilinx

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések