A Tesla-szekta petárdát robbantott a bika seggébe

A Tesla-szekta petárdát robbantott a bika seggébe. Részvény Kereskedés Blog.

2022 első tőzsdei kereskedési napján a Tesla-szekta vezére úgy döntött, hogy a szilveszterről megmaradt petárdákat bedugja a tőzsdei bika seggébe, és be is robbantja azt. Meglehetősen nagyot szólt a petárdarobbanás: a Tesla közleményben tudatta, hogy 308 600 járművet szállított le világszerte a negyedik negyedévben, amellyel megdöntötte korábbi rekordját.

A cég még az új év első kereskedési napja előtt, vasárnap tette közzé a 2021-es adatokat: összesen több mint 936 ezer járművet szállítottak le, ami 87 százalékos növekedés 2020-hoz képest, amikor is épphogy nem érték el a félmilliót. A Bloomberg 13 elemzőt kérdezett meg korábban, a konszenzus pedig 263 ezer jármű volt a negyedik negyedévre, azaz a Tesla jócskán meghaladta a várakozásokat. Ami a gyártást illeti – mert a leszállított autók száma, valamint a gyártási adatok nem mindig azonosak –, a tavalyi év utolsó negyedévében 305 840 járművet gyártottak, míg az egész évben összesen 930 422-t. A gyors közleménnyel a szektavezér, Elon Musk nem akart lélegzetvételnyi időt sem adni a shortosoknak.

A szekta tagjai értették: 13%-os emelkedés egy nap alatt

A petárda tehát robbant, valahol a bika hátsó fertályában, mert ettől a bika bevadulva rohant előre, és 13 százalékkal emelkedett a Tesla papírja, és vezetésével az összes nagy amerikai index kiment a mindenkori legmagasabb értékére, és maga a Tesla is megközelítette azt.

Persze, gondolhatják az olvasók, hogy kiváló autó a Tesla, miért gúnyolódom én azokon, akik hisznek a vállalatban, és veszik a részvényeket. A vállalat nem véletlenül lett a világ legértékesebb autógyártója, hiszen a jövőt jeleníti meg. Hát igen, de ha a tőzsdét úgy fogjuk fel, hogy mégiscsak a vállalatok pénzügyi teljesítménye értékelésének eszköze, akkor lehetünk bármennyire is optimisták, a

390-es P/E

akárhogyan is nézzük, mellbevágó. Ebben az árfolyamban már lényegében az van beárazva, hogy a Tesla 10 év múlva versenytárs nélkül ad el autókat mindenkinek, a vevők pedig lényegében bármi áron csakis Tesla-t akarnak majd venni. Láttunk már ilyet, az Apple megcsinálta: a másik szekta, ahol a szekta hithű tagjai lényegében bármilyen áron megveszik a legújabb iPhone-t, csak az almás logó legyen rajta.

A következő kereskedési napra aztán már elfogyott a petárda, a bika rájött, hogy csapdába csalták. Azok a vevők, akik az év első kereskedési napján megvették a Tesla-t, minden, kivétel nélkül bukóba kerültek. Nem esett természetesen 13 %-ot: az évet réssel indító fehér gyertya kapott egy átölelő piros gyertyát, jelezve, hogy nincs további emelkedés.

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések