A Microsoft bejelentette minden idők legdrágább videójáték-ipari felvásárlását

A Microsoft bejelentette minden idők legdrágább videójáték-ipari felvásárlását. 67,8 milliárd dollárt fizetett az Activision Blizzardért.

A Microsoft a hírek szerint 67,8 milliárd dollárt fizetett az Activision Blizzardért, a fejlesztőcégért, ami olyan játékokat készített, mint a Call of Duty, a World of Warcraft, a Diablo, a Guitar Hero, az Overwatch vagy éppen a mobilos Candy Crush. A tranzakció után a Microsoft lesz a világ harmadik legnagyobb játékgyártó vállalata a Tencent és a Sony mögött, és ezzel nagy lépést tett afelé, hogy saját metaverzumot építsen.

A legfőbb versenytárs Sony részvényeinek összértéke tizenhárom százalékos eséssel 20 milliárd dollárral csökkent. Más játékfejlesztők részvényeinek értéke viszont nőtt, a Capcom és a Square Enix több mint 3,7 százalékkal erősödött.

Arccal a metaverzum felé

A Microsoft gigászi beruházásának egyik lényeges eleme, hogy minél több, iszonyatosan népszerű játéksorozatot a saját platformjához kössön, azaz hogy ezek a játékok kizárólag az Xbox Game Passon keresztül legyenek elérhetőek. A Game Pass egy havi előfizetéses rendszer, aminek a lényege, hogy a Microsoft kínálatából több száz játékkal játszhatunk, gyakran azokkal is, amik frissen jelennek meg. Az előfizetés érvényes egyszerre a konzolra és PC-re, de nem jár azzal, hogy egy játéknak a tulajdonosai is leszünk, ha eltűnik a kínálatból, akkor eltűnik a saját könyvtárunkból is. Az utóbbi pár évben a Microsoft megvette a Mojang (Minecraft), az inXile (Wasteland, Bard’s Tale) és az Obsidian (Pillars of Eternity, Outer Worlds, Alpha Protocol) stúdiókat, majd 7,5 milliárd dollárért a Bethesdát, olyan játékokkal, mint a Fallout-, az Elder Scrolls-, a Dishonored- és a Doom-sorozat.

Ennél is lényegesebb indok lehet a felvásárlásra, hogy a Microsoft is nagy erőkkel fejleszti a saját, munkahelyi virtuális környezetből kiinduló és elsősorban vállalati felhasználók részére létrehozott metaverzum-szerű online terét. A Facebook-ot követve a Microsoft is készül a metaverzumba való belépésre. Az akvizícióval nem csupán a szakértelmet veszi meg a Microsoft, hanem a játékgyártó 390 millió havonta aktív felhasználóját is.

A felvásárlás a novemberben már egyszer felfutó mániát követően újra ráirányíthatja a figyelmet a metaversumra, és az ebben érdekelt, jelen akvizícióval nem érintett cégekre. Nem mellesleg pedig újabb hajtóerőt adhat az idei évben kissé viharvert nagy technológiai cégek emelkedésének, élükön a Microsofttal.

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések