Már idén kamatot emelhet az Európai Központi Bank

Már idén kamatot emelhet az Európai Központi Bank. Részvény Kereskedés.

Az Európai Központi Bank (EKB) megítélése szerint a januári kiugró adatok nyomán rövidtávon a vártnál magasabb infláció várható, ami idén ennek ellenére folyamatosan mérséklődni fog – mondta az EKB idei első kamatdöntő ülését követően Christine Lagarde, az EKB elnöke. Az EKB kormányzótanácsa készen áll valamennyi eszközének megfelelő kiigazítására annak érdekében, hogy az infláció középtávon a 2 százalékos célján stabilizálódjon.

Az infláció 5,1 százalékra nőtt, és magas is marad rövidtávon, ennek az energiaárak az elsődleges oka. A fele a januári inflációnak ennek tudható be, illetve ennek az áttételes hatásainak, ilyenek például a műtrágya piacon látott áremelkedések.

Mindenben folyamatosan fogunk lépni, azon adatok alapján amelyek rendelkezésre állnak – mondta Lagarde. Ez azt jelenti, hogy lépésenként tervez az EKB, amennyiben szigorítások lesznek, először az eszközvásárlás visszafogásával, majd legfeljebb csak ezt követően jöhetnek kamatemelések. Utóbbit még néhány hónappal ezelőtt kizártnak lehetett gondolni, mostanra azonban már más a helyzet. Az EKB márciusban új makrogazdasági számokat publikál, amelyek jó eséllyel a vártánál jócskán magasabb inflációs várakozásokat tükröznek.

A kamatemelés belengetése meglepte a piacokat – ugyan mi volt ebben meglepetés, ha csak nem az, hogy az EKB újra elkezdett felelősen kommunikálni -, komoly esések indultak az európai piacokon.

A Dax index esetében Lagarde szavaira csütörtökön nagy esés. A 200 naposról fordult le. Megérkezett a halálos kereszt, amely halálos bearish jelzést ad. Duplacsúcs, amelynek a második csúcsa egy fej-váll…

A heti charton szélesedő tető, benne egy duplacsúcs. Ha letörik, nagy tér nyílik meg alul. 15000-nél letörés a tetőből – csak idő kérdése, hogy ez megtörténik.

A francia index képe hasonló. Az év elején Breakaway three new price high – elszakadó három új árcsúcs. Elszakadó, mert réssel ugrott fel az év elején, csinált három rekordot, majd réssel le. Ez is a sziget egy speciális formája…Azóta nagy esés itt is, bár ez erősebb volt megelőzően, mint a német piac. Itt is ugyanaz a fej-váll alakzuat látszik kialakulni, mint a német piac esetében. Ennek a nyakvonala megegyezik a 200 napos átlaggal. Ha ez elesik, akkor itt is komoly tér nyílik lefelé. Első körben a célár 6375.

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések