Remegő kezek a tőzsdén

Remegő kezek a tőzsdén

Oroszország megtámadta Ukrajnát. Erről a hírről nem hiszem, hogy van, aki ebből az írásból értesül. Nem is a hírszolgáltatókkal kívánom felvenni a versenyt, hanem a pszichológiai vonatkozásairól írok.

Remegő kezűek. Andre Kostolany vezette be a fogalmat. A köztudatban úgy él, hogy vannak, akik gyenge idegrendszerrel rendelkeznek, a híreket látva megijednek, az esés mértékét látva azonnal eladnak. Gyenge, remegő kezűek. Ám a fogalomnak van egy pontosabb jelentése, a köztudatban mégsem ez él. Vannak, akik definíciószerűen remegő kezűek. Alapértelmezésben, definíciószerűen, mert nekik nincs választásuk, hogy eladnak-e, vagy sem. Ők azok, akik tőkeáttétellel vásárolnak: hitelből, vagy opciókon keresztül. Akinek a fedzete csak 10 %-os esésre elég, azt ilyen mértékű esés esetén a hitelt nyújtó felszólítja fedezetpótlásra. Elméletben. A gyakorlatban, a felgyorsult piacokon erre nincs idő: a hitelt nyújtó értékesíti a fedezetet, azon az áron, ahol a piac éppen van. Ilyenkor nem számít fundamentum, a vállalat jövőképe, semmi. Csak az, hogy a hitelező pénzénél maradjon.

Persze, ez jól ismert jelenség – a régi motorosoknak. A boomerek, akik már átélték a ’97-es hongkongi, a ’98-as orosz válságot, a dot-com lufi kipukkanását, na és nem utolsósorban a 2008-as ingatlanpiaci válságot, tudják ezt, az ilyen esések karaktere a zsigereikbe égett. Ám az a fiatal nemzedék, akik az utóbbi 10 évben, vagy még tömegesebben csak a covid-járvány idején léptek a piacra, nem biztos, hogy tisztában vannak azzal, hogy mi is történik a piacon. Ők azt látják, hogy kedvenc részvényeik olcsók, és ha van még pénzük – vagyis nem ők az éppen érintettek a likvidálásokban -, akkor rohannak vásárolni. Ezek a nem biztos, hogy túlságosan szofisztikált szemlélettel piacra lépő vásárlók okozzák a rendkívüli esések után a rendkívüli, hihetetlennek tűnő visszaemelkedéseket is.

Álljon itt két chart, amely jól jellemzi, hogy mi is történt a háború első napján az amerikai piacokon.

GameStop

Kicsit több, mint egy éve volt az emlékezetes short sqeeze, amely jelentősen átalakította az elképzelésünket a tőzsdén jelen levő kisbefektetők erejéről, az általuk generált piaci folyamatokról. A tegnapi napon ez a részvény 8,45%-ot emelkedett, de a mély kezdés után napon belül ennél jóval magasabb, 20,7%-os emelkedés történt.

AMC

Az AMC a másik ikonikus „reddites” vállalat. Ebben egy éve egy kisebb short sqeeze zajlott, míg az igazán nagy, redditesek által generált rally kicsit több, mint fél éve, 2021 nyarának elején zajlott le. Most, ez a reddites-kedvenc vállalat mintegy háromnegyed év masszív, szinte folyamatos esése után 12,4%-os pluszban fejezte be az orosz-ukrán háború első napját, úgy, hogy a napon belül 18%-os emelkedés volt.

A két ikonikus részvény chartját hoztam ide, de a reddites-kedvenc többi részvény jó részénél láthattunk hasonlókat tegnap: a teljesség igénye nélkül PLTR, SPCE, PINS, QS, sőt, a Robinhood brókercég részvénye is ebbe a körbe tartozik. Ugyaníg meg kell említeni Cathy Wood alapja, az ARK Invest által tartott részvényeket is: TDOC, ROKU, EXAS, U, hogy csak a legkirívóbb példákat említsem.

A fenti részvények vastagon veszteségesek. Ekkora emelkedéseket szinte bizonyosan tőkeáttételes vásárlások okoztak, így a fent említett remegő kezek a tegnapi napon újratermelődhettek. Komoly figyelmeztető jelzés kell, hogy legyen ez a jelenség arra, hogy egyáltalán nem biztos, hogy vége a trendszerű esésnek.

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések