Hogyan tovább OTP?

OTP bankok Ukrajnában és Oroszországban

Az eddigi legsúlyosabb pénzügyi szankciókat jelentette be Oroszországgal szemben szombaton az Egyesült Államok és az Európai Unió. A korábbi fenyegetéseknek megfelelően több orosz bankot kizárnak a SWIFT nevű nemzetközi pénzügyi kommunikációs hálózatból, ami erősen megnehezíti a nemzetközi utalások lebonyolítását. Az OTP-nek mind Ukrajnában, mind Oroszországban van leánybankja, amely durván a bank 5-5 százalékát adja.

Azt, hogy mit jelent egy háború sújtotta országban vállalkozást, sőt, azon belül is a legkockázatosabbat banküzemet működtetni, talán nem kell ecsetelni. Az Oroszországban működő bankokat érintő szankciók kérdése már egy fokkal bonyolultabb.

Az OTP közvetlenül nem érintett a szankciók által. De azzal, hogy a bankrendszer része, az országban zajló események nyilvánvalóan erősen hatnak rá.

Potenciális vesztes?

Először is, a rubel drasztikus leértékelődése biztosan rosszul érinti. A leánybank nyeresége rubelben képződik, ha ceteris paribus ugyanazzal a nyereséggel számolunk a továbbiakban rubelben, dollárban, vagy forintban kifejezve az jóval kevesebbet ér. És tudjuk, ha a P/E-ből az E csökken, akkor a P-nek is hozzá kell idomulnia.

De van itt egy sokkal rosszabb forgatókönyv is. Ha megindul az ügyfelek rohama a betétekért, az az OTP kinti leánybankját sem hagyja érintetlenül. Ha a betétesek nem tudják kivenni a pénzüket a Szberbankból, akkor oda mennek, ahol azt még lehet. Ez természetesen csak az orosz leánybankot érintheti, és nyilván a jegybank is közbe fog lépni. Vagyis egy stabil bankot nem fog megrengetni, de hogy a nyereségességére nem fog jó hatással lenni, abban azért biztosak lehetünk.

Potenciális nyertes?

Ezzel szemben áll viszont egy másik potenciális lehetőség. Az orosz olaj- és gázszállítások folyamatosak maradnak az Unió irányába. Ezt az Európai Unió vezetői már kinyilatkozták. „Maradnak csatornák a fizetések lebonyolítására.” Ezek a csatornák pedig azok, amely bankokat nem vágtak le a SWIFT-RENDSZERRŐL, azaz zavartzalan a kapcsolatuk Nyugat-Európával. Ilyen bank többek közt az OTP is. Nem tudjuk, hogy az OTP orosz leánybankja bekerül-e ebbe az igencsak kedvezményezetti körbe. Erről nincsenek hírek, nyilván a bank menedzsmentje mindent megtesz ezen lehetőség megragadására.

Mit mutat a chart?

A február 24-i orosz agresszió hírére óriási réssel esett. Hatalmas forgalommal zajlott a kereskedés, főleg a kisbefektetők, hasonlóan amerikai reddites kollégáikhoz igyekezhetk megragadni a soha vissza nem térő lehetőséget, aláálltak a hulló késnek. A vége egy doji star nagy alsó, és még nagyobb felső kanóccal. A magas forgalom mutatta, hogy akár fordulhat is a papír. Másnap, pénteken szép zöld gyertya, melynek során a javuló nemzetközi hangulatnak megfelelően emelkedett, visszatöltve a rést. A hétvégén aztán ledobták a pénzügyi atombombát, a befektetők két kézzel szórták, egészen a csütörtöki mélypontig (kicsit alá szúrva). Duplaalj – vágta rá az óvatlan szemlélő, és kicsit valóban emelkedett a napon belüli mélypontról. Igen ám, de a hétfői forgalom jóval magasabb volt, mint a megelőző, vagyis ez így biztosan nem duplaalj. Duplaaljról akkor beszélhetnénk, ha a második mélyponton már kisebb lenne a forgalom. Ez sokkal inkább folytatódó trendet vetít előre, az esés mehet tovább.

Van ezen túl egy lehetséges Elliott ciklusunk is, a jelölés szerint. Ez alapján csupán a negyedik hullám épül, amely még két-három napig folytatódhat. Aztán az ötödik hullám leküldheti jóval 10000 alá, 9000 környékére is akár.

A heti charton óriási forgalom már előző héten is. A 200 hetes átlagról fordult felfelé, hosszú alsó kanócot, a fordulat lehetőségét hagyva maga után. A pénzügyi atombomba ledobásának hírére aztán teljesen kiment a Bollinger szalagok közül, jelezve, hogy erős trenddel van dolgunk. Ami még rosszabb képet mutat, hogy az a „biztos támasz”, a 200 hetes átlag, ami az előző héten stabilan megtartotta, elesni látszik. Ebből a chartból egyáltalán nem az esés vége látszik…

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések