Mi lesz veled forint?

Mi lesz veled forint?

Az orosz-ukrán háború soha nem látott szintekre gyengítette a forintot, az Eur/Huf árfolyam megütötte a 400-at. Az MNB a korábban megkezdett tétova kamatemeléseket határozottabban folytatja, ezzel – egyelőre biztosan – megállította a további gyengülést.

A fundamentális értékeléseket meghagyom a funda-elemzőknek – ez amúgy is vékony jég -, a chartokra viszont érdemes ránézni.

Először a dollár-forinttal kezdjük. Nem azért, mert ez a fontosabb devizapár, hanem azért, mert ennek sokkal beszédesebb a chartja!

Usd/Huf

4 órás:

Nagy menet felfelé, egy Elliott hullámain. 350 fölé mehet a b hullámmal, majd innen le, 330-ig.

Napi:

Öt hullám felfelé, 2021 nyara óta. Megérintette a 200 napos átlagot a 4. korrekciós hullámmal, kétszer is, majd innen durrant el. Ez az ötödik hullám is öt hullámból áll. 330 az A pont helye ezen az időtávon, az MNB kamatemelési nyomán ide visszacsoroghat, a rövidebb charton látható Elliott szerinti hullámokban.

Ne csak önmagában nézzük, hanem autósként is: csökkenhet a nyomás az üzemanyagpiacon, így pánikolni nem kell, mert az olajár is csorog lefelé ezzel együtt.

Havi:

Ez az igazán izgalmas chart, amely bemutatja a forint hosszabb távú pályáját!

Egy Elliott szuperciklus! E szerint az 5 pont került kijelölésre egy tüskével, innen jöhet az A hullám. Legyünk optimisták, 300-ig talán visszaeshet, itt van az A pont elméleti helye. Szépen haladt felfelé az Elliott csatornájában. Ha még optimistábbak vagyunk, akkor ezt a csatornát letörheti. Persze ez függ kamatszintektől, politikai helyzettől, stb. Mindenesetre nem tűnik érdemesnek devizába átpakolni a forintunkat…

Következzen az euróval szembeni árfolyam. Ez az izgalmasabb számunkra.

Eur/Huf

4 órás:

Itt is ott van az öt hullám felfelé, mint a dollár-forint charton. A hatodik hullám mal törte a csatornát. Ha szabályos Elliott ciklust veszünk alapul, akkor abból az jön, hogy még egyszer meglátogatjuk a 387-388 körüli szintet, ott kerül kijelölésre az A pont. Ám van ennél egy kedvezőbb forgatókönyv a charton: a 400 ra való felszúrás tulajdonképpen egy tüske, és ennek most épül a platformja itt 380 körül. Ebből letörve pedig visszajöhet 360 közelébe.

Napi:

Ezen az ábrán egy tüske látszik. Visszaeshet ebből a korábbi bázisba, 370 alá. A két mozgóátlagot megérintheti 360 közelében.

Havi:

Itt van az a chart, ami miatt nem ezzel kezdtem, hanem a dollár-forinttal. Ez egy nagyon negatív forgatókönyv. Mentségemre szóljon, hogy ezt nem most találtam ki a háború kitörése után, régi olvasóimat ez a felfelé kitörés nem érhette meglepetésként.

Egy érdekes, de ezzel együtt is szabályos Elliott ciklus. Elindult az Elliott ötödik hullám, amely…

… nos, célárat nem írok, mert az már kimerítené a pánikkeltés fogalmát, és nem is ez az alapforgatókönyvem. Az alapforgatókönyv ott szerepel az Usd/Huf charton. Itt pedig azt mondanám – és a rövidebb chartok alapján is ez következik -, hogy ennek az ötödik hullámnak a kitörése behalhat, az árfolyam visszahúzódik 370 alá.

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések