Kockázatok és mellékhatások a magyar piacon

Kockázatok és mellékhatások a magyar piacon. Részvény Kereskedés Blog. Gazdasági és üzleti hírek a nagyvilágból.

Az orosz agresszió Ukrajna ellen drasztikus hatással van a befektetések világára is, a dolgok nem mehetnek úgy, mint annak előtte. A részvényárfolyamok az agresszió hírére azonnal mozgásba lendültek világszerte. Különösen fontos átértékelni a változó helyzetet olyan országokban, mint Magyarország, amely határos a háború sújtotta országgal, és jelentős gazdasági kitettséggel rendelkezik a két hadviselő ország felé.

A nyugati vállalatok sorra vonulnak ki Oroszországból, ezzel szemben a magyar tőzsde blue chipjeinek a menedzsmentje ennek ellenkezőjéről számolt be. Azaz maradnak Oroszországban. De vegyük sorra a vállalatokat.

OTP

Az OTP marad Oroszországban. Ezt Csányi Sándor kijelentette a gyorsjelentést követő tájékoztatón. Ebből üzletileg akár jól is jöhet ki: szintén ő mondta, hogy a kinti betétállomány nő, vagyis a pénzmenekítés Oroszországon belül is folyik, amelynek a nyertese lehet az OTP. A kockázat nem is ebben van, hanem abban, hogy az oroszországi tevékenység fenntartása miatt a nemzetközi pénzügyi rendszer, a partnerek egyszerűen kiközösítik az OTP-t. (Ez az a bizonyos cancel culture, amely immár a befektetések világában is megjelenik.) A nyugati alapkezelők nem fognak OTP részvényt venni, ill. tartani sem. Egyszerűen negligálhatják, elkerülik, ezzel komoly nyomást helyezve a vállalatra. Míg az oroszországi működéssel üzletileg nyerhet, az európai működési feltételek megnehezednek. A régiónkból a Raifeisen, amely a legnagyobb kitettséggel rendelkezik Oroszország felé, ezt a nyomást érzékelve már gondolkodik a kivonuláson.

További nagy kockázat, hogy a hazai gazdasági feltételek is súlyosbodnak. Folyamatosan emelkedő kamatok mellett ki fog jelzáloghitelt felvenni?

Ami alkalmi vételnek tűnt egy-két hete, az lehet, hogy sok éves beragadást fog jelenteni sokaknak! Lehet venni persze, de nagyon nem mindegy, hogy milyen árszinten! Nem labda ez, hanem tojás!

A halálkereszt nyomasztóan lebeg felette!

Ez így felfelé ékelődés. Csütörtökön egy sírkő (gravestone doji), amelyre pénteken megérkezett a megerősítés. Letörhet ebből, minimálisan a rés visszatöltését várjuk 11000 körül.

A fent leírt okok miatt azt gondolom, hogy nem láttuk még az alját ennek az esésnek. Hosszabb távra a 7500-8000 kzötti tartomány lehet az a szint, amely már valóban jó beszállási pontot jelenthet a vételi oldalon.

MOL

Óriási kockázat a Mol számára, ha az orosz olajexportot is szankciók alá vonják – vagy csak simán nem érkezik elegendő olaj onnan. Jelenleg a Mol sokat nyer azon, hogy olcsóbb az Ural típusú olaj a Brentnél, ezen a korábbiakhoz képest extraprofitja van. Ám ha kénytelen lesz valami miatt a jóval drágább Brent-olajra átállni a vállalat, akkor az nagy veszteségekbe hajszolja, tekintve, hogy az ársapka immár a nagykereskedelmi üzemanyagárakra is érvényes.

Egyelőre az EU döntése alapján marad az orosz olaj importja, és az ebből adódó extraprofit – amely csupán arra elég, hogy az ársapka miatt az extra veszteséget csökkentse, ill. kiegyenlítse. Ám a háború folytatódásával az EU folyamatosan napirenden tartja az orosz olaj elleni szankciókat. De hasonlóan, mint az OTP esetében, nem kell konkrét szankció ahhoz, hogy a Mol kikerüljön a befektetők radarja alól. Gondoljunk a Shell esetére, amely megvásárolt egy tanker orosz olajat mélyen áron alul. Óriási botrány lett belőle, a Shell kénytelen volt az erkölcsi nyomás hatására az ügyleten elért teljes nyereségét Ukrajna megsegítésére fordítani, és kijelenteni, hogy a továbbiakban nem vásárol orosz olajat. A Mol-ra hasonló befektetői nyomás helyeződhet, amely nagyon megnehezítheti a vállalat életét.

5 éven belül viszont megszűnhet az orosz olajimport, emiatt a finomítók átállítása Brent típusú olajra komoly addikcionális beruházásokat igényel a Mol-tól.

A részvényárfolyam pénteken már reagált is erre a megváltozott befektetői ítéletalkotásra. Egy felfelé ékelődés, amelyből már le is tört. Visszaesett az 50 napos alá, az már ellenállás. A 200 napos támasz. Ha a 200 napos átlag is elesik, akkor viszont komolyabb esés is jöhet, akár 2000-ig is.

Richter

A forint is mozgatja, fél szemmel azt kell figyelni! Itt is komoly kockázat, hogy a szankciókon túl komoly erkölcsi nyomás helyeződhet azokra a vállalatokra, akik maradnak az orosz piacon, hogy vonuljanak ki onnan. Ez a nyomás persze kisebb lehet, mert a gyógyszereket alapvetően a humanitárius segítség eszméjével kötik össze, így ebből a szempontból szerencsésebb helyzetben van a vezető magyar gyógyszergyártó.

A charton egy laposbázis a nagy kilengések után. Ez egy emelkedő háromszög, elvileg trenderősítő alakzat, vagyis felfelé mutat. Az Elliott szerinti C pontot megcsinálhatja, vagyis az A pont, 7750 fölé mehet. Legoptimistább megközelítésben az 50 napos átlagot érintheti majd meg, 7900 körül Viszont ha letöri a 7200-at, akkor sell. A Richter esetében maradhatunk a pozitív hozzáállásnál, de azért érdemes figyelni!

MTelekom

És végül a negyedik blue chip, amely olyannyira kikerült a befektetők fókuszából, hogy már lassan a blue chip jellegét is elvesztette a papír. Pedig most érdemes rá figyelni: semmilyen kitettsége nincs a háborús övezet felé, így ebből a szempontból intakt. Ellenben kitűzték a közgyűlés időpontját április 12-re, ahol a sokak által várt osztaléknövelésről (és részvény-visszavásárlásról) dönthetnek. A legutóbbi gyorsjelentésben már tényként szerepeltette a vállalat, hogy ezt a nyereség-kifizetési arányt jelentősen megnövelik. Emiatt még mindig alkalmi vétel lehet az MTelekom, bár a 400 alatti árszintről már elmozdult. Óriási emelkedési potenciál persze nincs benne, de szolid nyereséget adhat. Kockázatot persze a folyamatosan emelkedő kamatszint jelent.

440-ről 380-ig lefelé itt is egy Elliott. Az A-B korrekciós hullám is megvolt már, a C hullámmal emelkedik. 410 fölé mehet, reálisan a két mozgóátlagot érintheti meg 420 körül. Még hosszabb távra pedig a mozgóátlagok áttörését is elvárhatjuk.

Bux

Végül érdemes ránézni arra, hogy az index mit mutat. Nem meglepő módon a két legnagyobb súlyú részvény, az OTP és a Mol kilátásait követi. Ha a teljes indexre tekintünk, akkor nem lehet nem megemlíteni az országkockázatot sem. Ugyanaz, mint az OTP esetében, csak nagyban: a befektetők az országkockázat mérlegelésekor komoly mínuszpontokkal „jutalmazhatják” a magyar kormány oroszokkal fenntartott szoros és baráti kapcsolatait…

Duplaalj után csupán felfelé ékelődés, az indexben is ugyanaz látszik, mint az OTP-ben. Le fog törni ebből. Pénteken már elindult lefelé.

(A chartok részletes elemzése a www.chartelemzes.hu oldalon, saját ügyfelek részére elérhető.)

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések