Forint a választások tükrében – hogyan tovább?

Forint a választások tükrében – hogyan tovább? Részvény Kereskedés Blog. Tőzsdét befolyásoló gazdasági és üzleti hírek a nagyvilágból.

Vasárnap a Fidesz újabb kétharmadot szerezve óriási fölénnyel megnyerte a magyarországi parlamenti választásokat. A hazai szavazókat csak a gáz ára és a rezsicsökkentés érdekelte, külföldi partnereinket, az EU intézményeit más is. Elindítja az EU a jogállamisági mechanizmust Magyarország ellen. Egy nappal Orbán Viktor megválasztása után Johannes Hahn bejelentette: a korrupciógyanú és a közbeszerzési problémák miatt lépnek. Miután az Európai Bíróság februárban elutasította Magyarország és Lengyelország jogállamisági mechanizmus elleni panaszát, az Európai Bizottság eljárást indíthat a tagállamok ellen, ami végső soron az uniós támogatások csökkentését jelentheti.

A választások után a kormány kénytelen lesz szembenézni a száguldó infláció, az elszálló költségvetési hiány, fenntarthatatlan rezsicsökkentés problematikájával. A pénzpiacok a választás után viszont már azonnal mozdultak, hiszen a választási eredmények tükrében nem várható, hogy az EU a fennálló problémákra hatékony segítséget nyújtson, hiszen a jogállamisággal szemben megfogalmazott kritikák csak erősödhetnek az újabb kétharmad nyomán.

Nézzük, mit várhatunk a forinttól a fentiek, de még inkább a technikai elemzés fényében!

Eur/Huf

4 órás:

Öt hullám lefelé is. A negyedik hullám kissé elnyúlt, ám az ötödik szépen teljesült. A hatodik hullám elindult fel, 375 környékére emelkedhet ezzel.

Napi:

Tüske, amely után visszaesett a korábbi bázisba, 370 alá. Megérintette az 50 napos mozgóátlagot, erről ugrott felfelé. Ezzel ismét a forint gyengülése kezdődött.

Heti:

Az ötödik hullámnak a kitörése behalt (vagy csonka lett, ízlés szerint), az árfolyam visszahúzódott 370 alá. Ahogy vártuk. Ha a csonka hullámot vesszük alapul, akkor ezzel a visszahúzódással az A hullám teljesült, az A pont kijelölésre került. Indulhat a B hullám, amely újra 385-390 környékére emeli.

Rosszabb esetben az 5 hullám nem marad csonka, vagyis még mindig az 5. hullámban vagyunk – de nem ez az alapforgatókönyv továbbra sem.

Az orbán-rendszer megbélyegezve találhatja magát, mint putyin barát! Ezt már elérte a kormány, a következményeit ezután láthatjuk. Az igazi büntetéssel a piacok megvárták a választási eredményt. Infláció, deficit – a gazdasági nehézségek most következnek. Az orosz energiaimport bojkottja továbbra is napirenden van, ez sem a forintot segíti, és akkor nagyon enyhén fogalmaztam…

Usd/Huf

4 órás:

Lefelé is egy Elliott hullámain szánkázott. Itt már elindult az A hullám.

Napi:

Öt hullám felfelé, 2021 nyara óta. A háború kitörésekor egy tüskével jelölte ki az 5. pontot. A hatodik hullámmal tankönyvszerűen megérintette az 50 napos átlagot, innen pattan most felfelé. Ezzel a hullámmal a 350 újra elérhető, de nem zárom ki akár a duplacsúcs elérését is, azaz 370 közelébe is felmehet.

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések