Elon Musk beszállt a Twitterbe

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk megvásárolta a Twitter 9,2 százalékát. Részvény Kereskedés Blog. Gazdasági és üzleti hírek. Tőzsde.

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk megvásárolta a Twitter 9,2 százalékát, írja a Bloomberg a hivatalos tőzsdei bejelentés alapján, amely szerint Musk március 14-én vásárolta meg a részesedést. Elon Musk régóta lelkes, és az egyik legismertebb Twitter felhasználó, kb 80 millió követővel. Musk részvényvásárlási hírére a Twitter részvényei 20%-kal emelkedtek még a tőzsdenyitás előtti kereskedésben.

Musk részvényeit passzív részesedésnek minősítették, de a CNBC megkérdezett egy elemzőt, aki szerint Musk részvényvásárlása akár „egyfajta kivásárláshoz is vezethet”.

Nemrég úgy fogalmazott a Twitteren a világ leggazdagabb embere, hogy a szólásszabadság elengedhetetlen a működő demokráciához, és ezzel együtt megkérdőjelezte és széles követőtábora körében megszavaztatta, hogy a Twitter vajon „szigorúan betartja-e ezt az elvet”. Megfontoltságra szólította fel követőit a guru, hozzátéve, hogy a szavazás eredményének következményei lesznek.

Mi indokolhatja a lépést?

Musk a szólásszabadságról beszél, amelyet szerinte nem tart be a közösségi platform. Pontosabban: platformok. Nem lehet nem észrevenni, hogy az aktuális helyzetben ez felszólalás az ellen, hogy Trump ki van tiltva a közösségi platformokról. Vajon Musk Trump-nak készíti elő a terepet, hogy visszatérhessen a közösségi médiába, és ezzel újra komoly politikai tényezővé válhasson?

Atz én olvasatomban a fenti kérdésre a válasz egyértelmű igen. Viszont érdekes, hogy ezt egyelőre sehol nem olvastam még, ez azt jelenti, hogy a tőkepiaci szereplők nem fogták fel, hogy mi is a helyzet.

DWAC – Digital World Aquisition Corp

Trump elindította a saját ellen-FaceBook-ját egy hónapja, amely a futottak még kategóriában szerepel, sőt, igazából még ez a megfogalmazás is hízelgő arra a platformra. Hírek szerint idáig 1,2 millióan regisztráltak az oldalra, ebből 800 ezren rögtön az első héten. Vagyis felfutásról egyáltalán nem beszélhetünk. A tavaly októberi bejelentéskor egy nagy felugrás, majd egy hónapja az indulás hírére egy erőteljes kitörés egy nagy ford. fej-váll bázisból. Aztán csak egy ékelődés felfelé, amelyből letört, és már lejjebb van, mint a kitöréskor. Nyugodtan elkönyvelhetjük, hogy ez a vállalkozás megy a levesbe.

Twitter

De nem úgy a Twitter. A Twitter már korábban is Trump kedvenc kommunikációs platformja volt. Őt követve a világ vezető politikusai közül is sokan használják fontos kommunikációs csatornaként, szerepe megkerülhetetlenné vált immár. A pénzügyi adatok persze más kérdés. DE:

Elon Musk vállalkozásait eddig sem a pénzügyi adatok alapján értékelték. Ehelyett van Musk-nak egy fanatikus követőtábora, akik Musk minden rezdülését követik, szinte minden megnyilvánulásában, még a viccnek szántakban is vételi alkalmat látnak. Én csak röviden Tesla-szektának nevezem őket. A Tesla részvény, bitcoin, doge-coin mellé immár felzárkózik a Twitter is, amely a Tesla-szekta befektetőinek fokuszába került. Ez a bejelentés nyomán azonnal meglátszott az áralakuláson: 20%-os nyitás után napon belül húzták tovább. Majd másnap szintén óriási réssel ugrott tovább, de a nemzetközi hangulat miatt ezt a rést bezárta. Egész napos eséssel beborult az ég (dark cloud cover)

Tesla

A fentieknél azonban van egy sokkal-sokkal nagyobb jelentőségű dolog is. Mégpedig az, hogyha a befektetőkben tudatosodik, hogy Musk tényleg Trump számára készíti elő a terepet, akkor a nagyon erős, sőt, a világ legerősebb befektetői közösségeként működő Tesla-szekta egy csapásra kettészakad. Henry Ford a világ autógyártásának legnagyobb innovátora volt 100 éve, majd Adolf Hitler leglelkesebb amerikai rajongója lett. Musk hasonlóan nagy innovátor az autógyártásban, ám mint Trump-rajongó, kétes dicsőséget szerezhet. A Tesla-szekta kisbefektetőit erősen megoszthatja, elkezdődhet Musk „varázstalanodása” (hogy Török Gábor kifejezésével éljek). Ám ennél nagyobb bajt ígérhet, hogy a nagy alapkezelők egy pillanat alatt páriaként kezelheti Musk-ot és a Tesla-t, azaz kerülhetik a részvényeket. Az amerikai „CANCEL-CULTURE”-nak hatalmas ereje van. És ha ez bekövetkezik, akkor az a tőzsdeindexeken is meg fog látszani, nem kicsit!

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések