Elon Musk 4 milliárd dollárért adott el Tesla-részvényeket

Elon Musk 4 milliárd dollárért adott el Tesla-részvényeket. Részvény Kereskedés Blog.

Elon Musk nagyjából 4 milliárd dollár értékben adott el Tesla-részvényeket a Twitter magánkézbe vételére tett ajánlatát követő napokban – derült ki az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez benyújtott bejelentésekből. A Tesla és a SpaceX vezérigazgatója a kedden és szerdán végrehajtott tranzakciók során mintegy 4,4 millió Tesla-részvényt adott el. A vezérigazgató eladásainak nagy része kedden történt, derült ki a bejelentésekből. A Tesla részvényei aznap 12 százalékot estek, majd szerdán kevesebb mint egy százalékkal gyengültek.

Musk korábban ajánlatot tett a Twitter megvásárlására és a közösségi médiavállalat magánkézbe vételére részvényenként 54,20 dollárért, összesen pedig mintegy 44 milliárd dollárért. Ennek érdekében Musk 25,5 milliárd dollárnyi, teljes mértékben lekötött adósságot biztosított, beleértve 12,5 milliárd dollárnyi, a Tesla-részvényeivel szembeni kölcsönt.

A Twitter a hét elején elfogadta az ajánlatát, de az üzlethez még szükség van a részvényesek és a hatóságok jóváhagyására.

Musknak 1 milliárd dolláros felmondási díjat kellene fizetnie a Twitternek, ha nem sikerül elegendő finanszírozást biztosítania a közösségi médiavállalkozás megvásárlásának lezárására – derül ki a kedden közzétett szabályozói bejelentésből. A másik oldalról a Twitternek 1 milliárd dollárt kellene fizetnie Musknak, ha egy konkurens ajánlatát fogadja el, vagy ha a részvényesek elutasítják a tranzakciót – áll ugyanebben a bejelentésben.

A Twitter Musk általi megvétele erősen megviselte a részvényt, a befektetők nem díjazták, hogy Musk ezzel kalandorkodik. A Twitter felvásárlásához pénz kell, nagyon is sok, és ennek kifizetéséhez Musk-nak további Tesla részvényeket kell eladnia. A fenti hírből kiderült, hogy Musk máris elkezdte az eladásokat. Ilyen esetben jobb is, ha a hírt követően azonnal elad, mert egyébként az élelmes spekulánsok frontolják Muskot: vagyis előbb eladnak, majd amikor később Musk ad el, tőle megvéve a részvényeket zárják a shortokat. A bejelentés, miszerint Musk nem ad el további részvényeket, azonnal megfordította a részvény árfolyamát, és vele együtt az egész piaci hangulatot. Viszont ez kevéssé hihető, egyszerűen nem jön ki a matek: lehet számítani további komoly eladásokra Musk részéről a Twitter finanszírozási igénye miatt. MUSKNAK UGYANIS NEM A PÁRNACIHÁBAN, HANEM TESLA RÉSZVÉNYEKBEN VAN AZ ÖSSZES VAGYONA. A Twitter felvásárlás vételárának egy részét pedig hitelből finanszírozza Musk, amihez a Tesla részvényeket kínálja fel fedezetül. A hitelfelvétel miatt rövid távon ugyan csökkenhet az eladói nyomás, ám közép- és hosszútávon annál rosszabb: az év hátralevő részében kaphat Musk egy margin call-t is akár… 🙂

Napi

Heti

(A chartok részletes elemzése a www.chartelemzes.hu oldalon, saját ügyfelek részére elérhető.)

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések