Flash crash Európában

Flash crash Európában. A Citigroup egyik kereskedőjének hibás tranzakciója állhat a jelenség mögött. Részvény Kereskedés. Standards Broker.

Ritkán előforduló villanásszerű összeomlást, úgynevezett flash crasht élt át május első kereskedési napján az európai részvénypiac, egy ponton 300 milliárd eurónyi értéket söpörve ki a tőzsdékről. A Citigroup egyik kereskedőjének hibás tranzakciója állhat a jelenség mögött – írja a Bloomberg.

A Citigroup londoni kereskedője állhat a ma megtörtént európai „flash crash” mögött, amely a svéd részvénypiacon hirtelen 8%-os esést okozott, és Európa-szerte egy rövid idejű, 300 milliárd eurós kapitalizáció-csökkenést jelentő zuhanórepülést idézett elő a részvénypiacokon.

A fő európai indexek egyikében-másikában néhány percre 3%-os esés is látható volt, a Citigroup megkérdezett képviselője nem kívánt nyilatkozni a jelenség mögött álló hibáról. A Nasdaq Stockholm szóvivője szerint nem egy technikai hibáról van szó, ami náluk lépett volna fel, de tény, hogy a svéd tőzsdén történt a legnagyobb esés. Stockholm végül 1,9%-os csökkenéssel zárta a napot, összhangban más európai indexekkel.

A hiba potenciálisan monetáris és reputációs károkat okozhat a Citi számára, mivel a Nasdaq közölte, hogy nem törli a skandináv piacokon kötött kereskedéseket – hívta fel a figyelmet a hírügynökség.

DAX

Aki szorosan követte a német indexet, igencsak meglepődött, hogy a hétfői napon az első kereskedési óra végén, 3 perc alatt esett az index 2%-ot, mintegy 250 pontot:

Nem mindegyik részvényben volt ez a jelenség érzékelhető, de egy két egyedi részvény nagy ütést kapott a flash crash során.

Beiersdorf

BMW

Volkswagen

(A chartok részletes elemzése a www.chartelemzes.hu oldalon, saját ügyfelek részére elérhető.)

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések