Elon Musk kihátrálni látszik a Twitter felvásárlásából

Elon Musk kihátrálni látszik a Twitter felvásárlásából. Gazdasági és üzleti hírek a nagyvilágból. Részvény Kereskedés Blog.

„A Twitter üzlet ideiglenesen függőben van azon számítások függvényében, amelyek alátámasztják, hogy a spam- és kamufiókok aránya valóban kisebb a felhasználók öt százalékánál” – jelentette be, hol másutt, mint a Twitteren Elon Musk.

Mindebből a hozzáértők arra következtetnek, hogy Musk elkezdte a kihátrálást a Twitter felvásárlásából. Legalábbis az Axios szerint a Wall Street, vagyis az amerikai piacok egyre szkeptikusabbak abban, hogy Musk valóban fel akarja vásárolni a Twittert, amire 54 milliárd dollár értékű készpénzes vételi ajánlatot tett. Ennyi készpénze természetesen nincs, ezért már befektetőknél és bankoknál kilincselt forrásokért, és még Tesla-részvényei egy részét is piacra dobta, hogy aztán most látszólag egyetlen beszámoló miatt az ügylet felfüggesztéséről twitteljen. Normálisan egy ilyen léptékű ajánlat előtt, és nem után szokás tájékozódni a felvásárlásra kiszemelt óriáscég állapotáról.

Musk megelehetősen impulzív természetével eddig is tisztában voltunk, ez esetben viszont már arról lehet szó, hogy a tranzakcióhoz hitelt nyújtó pénzintézetek elkezdtek számolni. A Tesla-részvények még mindig 100 körüli P/E-n forognak. Ha ez a mutató elkezd normalizálódni, és a harmadára, a még mindig meglehetősen feszített árazást jelentő 30-as értékre esik, akkor a 250$ körüli árfolyammal a hitel fedezetéül felkínált részvények nem fogják fedezni a hitel értékét. Vagy megfordítva: a hitelösszeg esetében a fedezeti pont alá eső részvényár további dominószerű eladásokat indukálhat, a mélybe taszítva a Tesla-részvények árfolyamát.

Vélelmezhetjük, hogy Musk, mint a világ leggazdagabb embere egészen egyszerűen nem gondolt bele, hogy ez így működik. A felvásárlás bejelentésétől eltelt időben viszont a „szőrös szívű” bankárok valószínűleg elmagyarázhatták Musknak, hogy ő is simán kaphat margin call-t. És egyáltalán nem jó ötlet, hog a jelenleg már egyre nyereségesebb vállalatát, a Teslát lecseréli egy jelenleg súlyosan veszteséges céra, a Twitterre. Mert a Tesla jelenlegi kapitalizációja harmadára-negyedére, így Musk vagyona is hasonló mértékben csökkenhet, amely már alig lenne több, mint most a Twitterért kínált teljes vételár.

Lehet egy mellékszála is ennek a történetnek, amely ugyan egy picit összeesküvés-elmélet jellegű, ám nem mondható, hogy teljesen alaptalan lenne. Arról van szó, hogy a Twitter-felvásárlás egyedüli racionális indoka az lehet, hogy Trumpot visszaengedjék a közösségi térbe. Ezt viszont a világon, de az USA-ban sem nézné mindenki jó szemmel, különösen nem az amerikai elit köreiből. Ezért nagy erők dolgozhatnak azon, hogy ez a felvásárlás ne történjen meg… (És tegyük hozzá, jobb hely maradhasson a világ…)

Musk tweetjével persze sikerült megmozgatnia a piacot, a Twitter árfolyama 17 százalékot esett, a Tesláé 5 százalékot emelkedett – az autógyár részvényei a Twitter-üzlet bejelentésekor zuhanni kezdtek, mert a befektetők attól tartottak, hogy a Twitter „rendbetétele” – vagy minek nevezzük Musk nagy magabiztossággal, de látványosan kevés tárgyi ismerettel előadott vad ötletelését arról, hogy hogyan alakítaná át a világ egyik legnagyobb közösségi oldalának moderációs szabályait – minden energiáját elvonná az amúgy sikeres autógyártó vezetésétől.

Twitter

Egy óriási szigetforduló, mert Musk kihátrálni látszik a Twitter megvételéből. Ez a chart azt mondja, hogy ez a vétel nem fog megvalósulni, nem lesz Musk a Twitter főrészvényese!

Tesla

Míg Musk ész nélkül, meglehetősen impulzívan vágott bele a Twitter-kalandba, a piac egyből kapcsolt. A piaci szereplők azért tudják, hogy mit is jelent(het), ha jelentős részvényvagyont tesznek le lombard-hitel fedezetének, és mit jelent, ha erre margin call érkezik. Egyből intenzív esés kezdődött a piacon, míg ennek a végét csak ez a mostani kitáncolás az üzletből látszik véget vetni…

DWAC

Említsük meg Trump saját médiavállalatát, az ellen-FaceBook-ot is. Ez a vállalat egyértelműen megy a levesbe, a senkit nem érdekel kategória – a felhasználók egyszerűen hiányoznak, alig vannak. Ez akkor is így van, ha a Twitter felvásárlás meghiúsulása, akár átmeneti emelkedést is hozhat.

(A chartok részletes elemzése a www.chartelemzes.hu oldalon, saját ügyfelek részére elérhető.)

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések