Vallási szekták az amerikai tőzsdén

Vallási szekták az amerikai tőzsdén. Részvény Kereskedés. Gazdasági és üzleti hírek a nagyvilágból. Tesla, Apple chartok.

A koronavírus pandémia kitörése óta megjelent egy olyan befektetői közösség az amerikai tőzsdén, jórészt tapasztalatlan, fiatal, közösségi tereken szerveződő réteg, amely a vállalatok fundamentumait kevéssé veszi figyelembe, viszont annál inkább vallásos hittel fordul az általa kedvelt fogyasztói termékeket előállító vállalatok részvényei irányába. Nem kivételek ez alól a nagy hedge fundok szintén fiatal topmenedzserei sem, akik medvét még életükben nem láttak. Ezt a befektetői közösséget én már régóta szektának nevezem.

Ha egy sűrű, sötét erdőben, ha egy medve úgy igazán rábrummog egy mélyen vallásos szektatagra, vajon elegendő-e egy imát elmormolni? Vagy ettől a brummogástól a bigott, mélyen vallásos emberünk kitér a hitéből, és áttér egy másik vallásra?

Több kisebb, erős hittel rendelkező szekta található az amerikai tőzsdén, de jelentőségét tekintve messze kiemelkedik két óriási vallási szekta.

Apple

Március második felében mutatta meg ez a szekta, hogy mekkora erőt ad a vakhit. (Pláne, ha ezt a vallásos hitet egy kis pénzzel is megtámogatják, jelen esetben a saját-részvény vásárlásokkal.) Április elejétől azonban kételyek merültek fel a hittételek igazságát illetően, komoly esés kezdődött. Az első hullám az immár fél éve tartó tetőzés aljáig küldte, a harmadik hullámmal pedig le is tört ebből a széles tetőből. Jelenleg markáns ékelődés a jelölt Elliott negyedik hulláma, amellyel csupán a széles tető mélypontját sikerült csak visszatesztelnie. Még ezen a héten elindulhat az ötödik hullám, amelyből a célár 125$. Ez még 15% esés a mostani szintről…

A héten érkezett egy hír, amely szerint Michael „Big Short” Burry shortolja az Apple-t, míg Warren Buffet longolja a március 31-i negyedéves jelentések szerint! Persze még az is lehet, hogy mindketten nyernek, csak más időtávon. Mindenesetre ez egy felettébb pikáns hír, annak fényében főleg, hogy az Apple még mindig masszívan veszi a saját részvényeit.

Tesla-szekta

Az Elliott negyedik hullámában vagyunk. Míg a piac többi része érdemi korrekciót hajtott végre felfelé, ebben csak oldalazásra futja. Ha jó a jelölés (jó szokott lenni), és ebből letörik, 500$ környékére érkezhet meg.

Mindig is ezt a szintet emlegettem, ahová minimálisan le kellene jönni a normalizálódáshoz. Persze még ott is drága marad a részvény – jelenleg 100 körüli a P/E -, de az már valamennyire elfogadható ár lesz, amelyben még mindig bőven marad a szép zöld jövőbe vetett hitből.

A heti charton egy nagy Elliott. Ha az időtényezőt is belevesszük, akkor az orosz támadás napján még csak az A pont került kijelölésre. Márciusban a B hullámot láttuk. A C hullámtól azt vártuk, hogy 700 alá hozza legalább. Szűken véve már teljesült a C hullám, de reálisan a 200 hetesre eshet, itt várja egy rés a betöltést, 400$-nál.

Ahogy már nagyon sokszor elmondtam: ez a szekta irányítja az egész piacot. Igazából a piac irányának meghatározásához nem is kell semmi mást elemezni… Igaz, már látszanak az egyházszakadás jelei… 🙂

(A chartok részletes elemzése a www.chartelemzes.hu oldalon, saját ügyfelek részére elérhető.)

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések