Nem labda ez, hanem záptojás!

Nem labda ez, hanem záptojás! OTP, MOL- Részvény Kereskedés

OTP napi

10500 felett egy laposbázis, nagyon erős beszűküléssel. Letört belőle, a szűk célárat elérte, majd innen visszateszt. Nem volt képes visszatérni a letört bázisba, ehelyett egy újabb bázist épített lefelé, egy markáns fej-váll-at. Ebből a második bázisból is letört tegnap a kormányzati bejelentések, az extra különadó hatására, réssel. A célár 8500-on teljesült, ahogy vártuk.

Az eddigi enyhén ( 🙂 ) pesszimista álláspontomat a mostani korányzati bejelentések hatására át kell értékelni, és bizony a chart is további setupot adott!

Bázis a bázis alatt – ez a lehető legerősebb technikai alakzat, erősen lefelé mutat. Vagyis korántsem mondhatjuk, hogy véget ért az esés, sőt! Ez az alakzat friss eladási setupot jelent. Ráadásul a második rés jelent meg! A letörési rés 16000-nél, a szökési rés tegnap, 10000 alatt. Ebből bizony a kimerülési rés 4000 alá adódik.

A külföldi befektetők a friss kormányzati bejelentések nyomán messzire el fogják kerülni a magyar tőzsdét. A magyar tőzsde árazása az orosz piachoz lesz hasonló, ezt már korábban is mondtam. A magyar kisbefektetők meg már televették magukat, ők legfeljebb csak eladni akarnak majd!

OTP heti

Egy óriási, két éves fej-váll alakzat heti szinten. A napos charton láthattuk a réseket, az abból számolt célárat ez a hosszabb chart visszaigazolja: míg a kimerülési rést 4000 alá várjuk, a fej-vállból számolt célár – értelemszerűen a kimerülési rés megjelenése után – 2400Ft.

A 2008-09-as mélyponthoz képest magasabb mélypont!

A magyar kormány a magyarországi profitot lefelezi (lefölözi), míg az orosz-ukrán háború a külföldi profitot tünteti el.

De hogy optimistán fejezzem be ezt az elemzést: az OTP egy széles emelkedő csatornában halad, nem kell attól félni, hogy a 2008-09-es mélypont, vagyis 1500 alá beesik! Ahogy sok, önmagát technikai elemzőnek tartó tőzsdei munkás mondaná: az OTP egy széles emelkedő csatornában halad felfelé, a csatorna alja 4000 körül támasz, míg a teteje 20000 körül ellenállás! 🙂

MOL napi

A kedvezőtlen hírekre óriási réssel le a 200 napos átlag alá, és a jelölt fej-váll alakzatból számolt értéket teljesítette. Ez a 200 napos átlag már nagyon erős ellenállás, a közeljövőben esélytelen, hogy visszatérjen fölé.

5 éven belül viszont megszűnhet az orosz olajimport, emiatt a finomítók átállítása Brent típusú olajra komoly addikcionális beruházásokat igényel a Mol-tól. A tegnapi bejelentések után vált világossá, hogy miért is fizetett a Mol extra osztalékot. (Erről is írtam már…) A vállalat menedzsmentje érezte a veszélyt, hogy a kormány azt az eredménytartalékot egyszerűen elvonja. Inkább gyorsan kiosztották osztalékként – aki kapott belőle, emelje meg a kalapját a menedzsment előtt az előrelátásáért…

MOL heti

A csatorna alja lehet támasz 2000 körül – lefelé van még hely.

(A chartok részletes elemzése a www.chartelemzes.hu oldalon, saját ügyfelek részére elérhető.)

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések