Miért adják a bitcoint?

Miért adják a bitcoint?

Remegő kezű bányászok

A Bitfarms, egy nagy kanadai bányászfarm a héten közölte, hogy már nem „HODL-olja” az összes napi bitcoin-termelését, és elad, azért, hogy több készpénzt tudjon felvenni és meg tudja szilárdítani mérlegét. A Bitfarms elmondta, hogy az elmúlt héten 3000 bitcoint adott el mintegy 62 millió dollárért.

A HODL kifejezés a kriptorajongók körében népszerű stratégiára utal – kitartani a végsőkig-, és nem eladni a befektetéseiket, bármi történjen is. A Bitfarm stratégiaváltására azért került sor, mert a bitcoin árfolyama az elmúlt hónapban 32 000 dollár feletti szintről a jelenlegi 20 000 dollár körüli szintre zuhant.

A Bitfarms kifejtette, hogy a bevétel egy részét a Galaxy Digitallal szembeni adósságuk törlesztésére fordítják, amellyel BTC-alapú hitelkeretük van.

Marcus Sotiriou, a GlobalBlock nevű kriptobróker elemzője szerint az eladás fő oka az volt, hogy a növekvő áramárakkal csökken a jövedelmezőség, így kénytelenek eladni bitcoinjaik egy részét, hogy fedezhessék a működési költségeket. Azzal pedig, hogy többé már nem csak tartják a kriptoeszközeiket, a Bitfarms valószínűleg folyamatos eladói nyomást fog gyakorolni a piacra – tette hozzá.

Az elemző rámutatott a Glassnode adataira, amelyek szerint más bányászok is eladók voltak a piacon az utóbbi időben. A bányászok egyenlege stagnált a 2019-21-es felhalmozási – felfelé irányuló – trendből, és átfordult csökkenésbe. A bányászok a múlt héten körülbelül 9 ezer darab bitcoint adtak el a közel 60 ezres teljes állományból. Igaz, megjegyezte, hogy a bányászok a múltbeli bika, és medve piacok során is egyaránt adtak el, például a legutóbbi medve piac 2018. novemberi mélypontján, amikor a bányászok egészen a 3000 dolláros szintig kapituláltak. Bikapiacokon felhalmoznak, medvepiacokon pedig eladnak, azért hogy a magas tőkeáttétel miatti kamatfizetéseket, illetve a növekvő költségeket fedezni tudják.

A Bitcoin-bányász részvények is jelentős mínuszban vannak idén, a Bitfarms részvénye 71 százalékkal esett, és hasonló veszteségeket szenvedett el a Hut 8 Mining, a Riot Blockchain, és a Bit Digital is, melynek részvényeinek árfolyama több mint 50 százalékkal csökkent.

Ami azt a kérdést illeti, hogy a jelenlegi helyzetben az intézmények vagy a kisbefektetők néznek-e szembe nagyobb veszteségekkel Sotiriou elmondta, hogy szerinte mindkét csoport hatalmas, még nem realizált veszteségeket tart, a helyzet a Glassnode adatai szerint pedig rosszabb, mint 2020-ban.

Kitáraznak a bitcoin ETF-ek is…

Megjegyezte azt is, hogy az aktívan kezelt kripto ETF Canada’s Purpose múlt pénteken dobta bitcoin állományának 50 százalékát, 24 500 bitcoint adott el 2022. június 18-án, ugyanazon a napon, amikor az árfolyam 17 600 dolláros mélypontra zuhant.

… amelynek az oka, a hitelből vásárolt bitcoin

Ez annak az eredménye, hogy a kriptohitelezők túl nagylelkűek, a hitelfelvevők pedig túl sok adósságot és ezáltal kockázatot vállaltak, és ez vezetett a bitcoin és ethereum közelmúltbeli kényszerű eladásához – mondta.

A lényeg

A bitcoint az abban elsődlegesen érdekeltek remekül marketingelik. Amikor kiderült, hogy fizetni nem lehet vele, vagyis pénznek alkalmatlan, kitalálták, hogy ez lesz a digitális arany, vagyis értékőrzési funkcióra még jó. Amikor már ez a marketing is tarthatatlanná vált, mert a napnál is világosabb, hogy egyáltalán nem értékőrző, hanem rendkívül volatilis, akkor kitalálták, hogy tartani a végsőkig – hodl, azaz hold -, amivel még az angol nyelvet is megcsúfolták. Ennek oka is nyilvánvaló a kicsit is független, és gondolkodó szemlélőnek (elemzőnek). Tartsa mindenki más, hogy ne zavarja a „mi” eladásunkat. Most már az is kiderült, hogy a piac tele van hitelből vásárolt kripta-eszközökkel, és a kemény dollárban hitelező pénzintézetek a puha eszközt gondolkodás nélkül likvidálják, amint közelíti a fedezeti szintet. Vagyis a piac immár minden szempontból készen áll a totális összeomlásra. (A lényeg ez a fenti cikkből, a többi csak redundáns információ, amely arra szolgál, hogy eltakarja a valós képet. Fecsegés, bla-bla.

Napi:

Fej-váll alatt egy duplacsúcs-bázis. Bázis a bázis alatt. Ebből indult egy Elliott ciklus. Ez utóbbi ötödik hulláma indult el a 30000-es oldalazásból. A hétvégén beszakadt 20000 alá, majd egy markáns kulcsfordulóval vissza fölé. Ezzel ezen azt időtávon az A hullám következhet esetleg, 25-28000 közé.

Heti:

Duplacsúcs. A célár ebből 4000 közelében. Letörte a 200 hetes átlagot, a további esés előtt esetleg ezt visszatesztelheti. Masszívan alatta van, esélye sem volt, hogy visszatérjen fölé. A nyakvonal 29000-en, annak a visszatesztje nem valószínű.

Havi:

Elliott a log charton. Az A hullám minimális feltételét teljesítette azzal, hogy a 3-as alá szúrt. Ám rendes támasz csak 11000 körül van.

Hogy lesz-e B hullám majd valahonnan, az erősen kérdéses. Ám a pusztító C hullám biztosan érkezni fog, amely a történelem szemétdombjára küldi ezt az értelmetlen agymenést.

(A chartok részletes elemzése a www.chartelemzes.hu oldalon, saját ügyfelek részére elérhető.)

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések