Semmiért egészen (Usd/Jpy)

A dollár-jen a világon a második (harmadik) legfontosabb devizapár. Részvény Kereskedés. Gazdasági és Üzleti hírek.

Van egy szelete a tőkepiacoknak, amelyről nem sok szó esik mostanában. Pedig drámai árfolyamváltozás zajlott le ebben az instrumentumban. A dollár-jen párosról van szó, amely a világon a második (harmadik) legfontosabb devizapár.

„Hogy rettenetes, elhiszem,
De így igaz.”

Amerikában emelkedő kamatok, Japánban a QE fenntartása végtelen ideig! A fundamentális megfontolások alapján a yen el fog értéktelenedni. A japánok nyomtatják a pénzt ezerrel, és ezért a semmit nem érő pénzért valódi értéket vásárolnak. Például részvényeket. Vagy legalábbis szeretnének.

Amíg a világon mindenki, minden meghatározó ország jegybankja ezt csinálta, addig ez nem jelentett gondot, a devizaarányok nem nagyon változtak, csak a semmiért vásárolni kívánt termékek – részvények – árazása ment egyre feljebb és feljebb. Most, hogy immár csak a japán jegybank csinálja ezt, az amerikaiak – és a világ – rájött arra, hogy ezek a japánok a semmiért akarnak értéket vásárolni, és ezt már nem hagyhatják annyiban. Az arányok felborultak. Valós értéket – kamatot, részvényt – immár nem adnak frissen nyomtatott papírfecniért, ezért törvényszerű a japán yen elértéktelenedése. És ha ez a korlátlan pénznyomtatás továbbra is fennáll a yen esetén, akkor a folyamat is tovább fog tartani. Nem látszik a vége, nem kizárt, hogy előttünk van még egy összeomlásszerű begyorsulás.

„Életed legyen
Öngyilkosság, vagy majdnem az.”

Érdemes erre figyelni, mert erről senki nem beszél mostanában, vagyis a piaci szereplők nem számítanak rá, ezért óriásit durranhat!

„Én nem tudok örülni csak
A magam törvénye szerint”

A havi charton egy nagy ford. fej-váll, 124-es nyakvonallal. A célár pedig 150 felett. Az utóbbi fél évben óriásit gyengült a yen. A jobb vállból számolt értéket ugyan már teljesítette, de fordulós jelzés nincs, és nem is látszik a vége. A 155-ös célár egy lehetséges érték. Ám ha valaki megnézi a historikus értékeket, láthatja, hogy a devizák szabad lebegésének kezdetén, vagyis a hetvenes években 300 feletti értéket láthattunk a devizapár esetén.

Fél év alatt 40 százalékos leértékelődés! Egy Elliott. Az A hullám elindult, amely 138 alá hozhatja – elvileg. Azért ez nem tuti, mert a kamatkülönbség a dollár mellett van, nem kicsit. Nem játszanám meg, inkább indikátorként, és az őszinte piac egyik legfontosabb elemeként figyelem.

Rengeteg long pozíció épült ki az elmúlt fél év alatt. Ilyen rally után már benne van a levegőben, hogy egy esemény, adat hatására tömeges pozíciózárások indulnak, amely hólabda effektusként lavinát hoz anélkül, hogy a fundamentumok változtak volna. Egy fej-váll alakzat, amely egészen rövid távra, az egy órás charton a dollár gyengülését jelzi előre, vagyis a legfrissebb inflációs adat kedvező lehet, az amerikai kamatemelések csökkenő ütemét vetíti előre. Ha ez az adat kedvező inflációs szempontból, akkor ez triggerelheti a pozíciók tömeges zárását. Ha ez megtörténik, akkor kedvező belépési lehetőséget jelent majd long pozíció nyitására.

(A cikk eredeti címének a Semmiért valamit mondatot szántam, ám Szabó Lőrinc versének sorai nagyon is illenek ebbe az elemzésbe. A verset remélhetőleg sokan felismerték…)

(A chartok részletes elemzése a www.chartelemzes.hu oldalon, saját ügyfelek részére elérhető.)

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések