Kamatemelések hete

Világszinten megugrott az infláció, a jegybankok a korábbi ultralaza monetáris politikával gyökeresen szakítva emelik a kamatokat.

Világszinten megugrott az infláció, a jegybankok a korábbi ultralaza monetáris politikával gyökeresen szakítva emelik a kamatokat. Fogalmazhatunk úgy is, hogy lényegében pánikszerűen. A korábbi, alapvetően elhibázott, totális tévedésen alapuló monetáris lazítás gyors szigorításba fordult át. A jegybankok korábban azt képzelték, hogy bármennyi pénzt szórhatnak a világra, az nem okoz inflációt – holott ez már bármely közgazdasági egyetemen az első évfolyamon mentőkérdés, amelyre rossz válasz esetén buktatás jár -, millió dolláros fizetésekért kulcspozíciókban ülve szabadították rá a káoszt a világra. Majd később is az lett a mantra, hogy atz infláció csak átmeneti. Mostanra viszont eljutottak oda, hogy komolyan vegyék végre az infláció rémét.

Usd

A FED nyitotta a sort az elmúlt héten szerdán, szeptember 21-én. A 0,75%-os szigorítást már lényegében jó előre beárazták, arra száított a piac. Újdonságot az jelentett – legalábbis a permanens lazasághoz hozzászokott befektetők részére -, hogy a FED egyértelművé tette, hogy akár a recessziót is elfogadja az infláció letörése érdekében, és nem fog addig megállni az agresszív kamatemelésekkel, amíg a rendkívül feszített munkaerőpiac nem áll helyre. Magyarul, amíg nem kezd el növekedni a munkanélküliség. És amíg egyes befektetők már azzal hitegették magukat, hogy jövőre kamatcsökkentés is jöhet, egyértelművé vált, hogy a kamatszint tartósan magas marad, és magasabb szinten állandósulhat, mint ahogy azt a piac többsége várja.

Az amerikai tőzsdék ennek megfelelően reagáltak is, kiemelten a kamatszintre leginkább érzékeny technológiai részvények, a Nasdaq100 index.

Jpy: pénznyomtatás, a végtelenig és tovább

Másnap hajnalban a japán jegybank következett. Semmit nem változtattak a kamatszinten, maradt a 0,1%-os kamatszint.

Hogy ez végül hová vezethet, korábban már írtam. Mindenesetre a befektetők profitrealizálásra készültek, és meg is tették a kamatdöntés tartalmától függetlenül. Elsőre az ultralacsony kamatszint fennmaradásának hírére fel, amellyel kijelölte az 5-ös pontot, majd napon belül 500 pont esés. Extrém mozgás volt…

Chf: Ismét pozitív kamat

A délelőtt folyamán, fél 10-kor a Svájci Nemzeti Bank következett. A már végtelen idejűnek tűnő negatív sávból végre pozitívba emelte fel a svájci frank kamatát. Az amerikai FED-hez hasonló mértékben emelt, 0,75%-al. Ezzel immár 0,5%-os pozitív tartományba emelte a frank kamatát.

És ekkor elszabadult a pokol! Bizonyítva azt, hogy a tőzsdén soha nem az, és nem úgy történik, hogyan az elsőre, logikusan gondolható. A frank kamata emelkedett, a jen nem változott, ebből a tapasztalatlan befektető leszűrheti a logikus következtetést, hogy a Chf/Jpy pár vétele jó befektetés lehet. Ehhez képest másfél óra alatt 800 pontot esett:

Persze, hiszen itt is profitrealizálás történt, már előzőleg sokat emelkedett. Másfél óra alatt csinálta meg ennek az Elliottnak a hatodik, A hullámát.

Gbp: a Brexit után a porban

És hogy az izgalmak fokozódjanak ezen a napon, következett a brit jegybank. A Bank of England történelmi mélységből, már a FED-et is megelőzve indította le a kamatemelési ciklusát. Most azonban a FED-nél kisebbet emeltek, 0,5%-ot, 2,25-re emelve a kamatszintet.

A befektetőknek azonban mindez kevés volt. Aznap ugyan szinten maradt a font árfolyama, az utána következő két nap azonban elhozta 1000 pont eséssel az armageddont: történelmi, soha nem látott mélységbe esett az angol font a dollárral szemben.

Szép chartok, tanulságul arra, hogy a piacok mindent már előre, meg utána, meg máshogy áraznak, mint ahogy az egy kívülálló számára logikus lenne!

(A chartok részletes elemzése a www.chartelemzes.hu oldalon, saját ügyfelek részére elérhető.)

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések