Örülünk, Vincent? – Fizetési haladék a Gazpromtól

Örülünk, Vincent? - Fizetési haladék a Gazpromtól - Részvény Kereskedés Blog. Gazdasági és üzleti hírek. Standards Broker.

Október 3-án az MVM bejelentette, hogy halasztott fizetésben állapodott meg a magyar MVM Csoport és az orosz Gazprom az előttünk álló téli időszakra. A következő mondattal utalnak arra, hogy a halasztott fizetés lehetősége mind a 2021. szeptemberében megkötött hosszú távú gázszerződésre, mint az azóta a Gazprom által biztosított többlet gázmennyiségekre vonatkozik. A lépés jelentős könnyebbség az MVM-nek, és az egész országnak. Elvileg.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszer elmondta továbbá, hogy a 2022 októberétől 2023 márciusáig, vagyis hat hónapra szól az oroszoktól kapott halasztott fizetés a gázár egy bizonyos (üzleti titkot képező) küszöbérték feletti részére szól. Minden egyes hónap küszöbérték feletti gázárát egy, két és három évvel később, vagyis 3 egyenlő részben fizetjük ki 2026 márciusáig.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy pl. a 120 euró azonnal esedékes, az e fölötti részre vonatkozó fizetési kötelezettség pedig elnyújtva, 1-3 év múlva jelentkezik. Ezzel a rendkívül kifeszített folyófizetési mérleg egy kicsit javul, magyarul csökken az ország devizaigénye.

Megnövelt mennyiség rekordáron

Júliusban napi 2,6 millió köbméter szállítását jelentette be Szíjjártó a hosszú távú szerződésen felül, míg szeptember elsejétől napi maximum 5,8 millió köbméterre emelkedett ez a mennyiség a bejelentés szerint. Erősen gyanítható, hogy az oroszok nem jószívűek voltak, hanem az utóbbi bejelentés időpontját megelőzően kialakult rekordszintű tőzsdei áron szállítják a plusz mennyiséget. A bejelentés, vagyis aug 31. előtti héten került rekordszintre, 300 euró fölé a gázár – 260-340 euró között járt -, az átlagár is 300 euró lehetett.

Konkrétumot persze nem tudunk, ám jó eséllyel vélelmezhető, hogy az oroszok arra az árkülönbözetre adták a fizetési haladékot, amelyet ki sem kellene fizetni, ha a kormány egy kicsit jobban időzíti a vásárlását, illetve nem a tőzsdei vételi pánik csúcspontján vásárol.

A másik opldalról persze elmondható, hogy az oroszok – nyilván minden eszközt igénybe véve erre az időpontra manipulálták fel a TTF árakat, vételi pánikot okozva – rendkívül jó üzletet kötöttek.

Hogy ki járt jól ezzel? A kérdés megválaszolatlanul marad, de annyi biztos, hogy nem a magyar lakossági végfelhasználó.

Kétségtelen, hogy a fizetési halasztás önmagában, az adott keretek közt jó hír(ként is tálalható). Tényleg pozitív hatása van a fizetési mérlegre, és ez a forint árfolyamán meg is látszott, azonnal. A charton jelöltem a bejelentés napjáz: rekordgyenge szintről jött vissza a forint.

Az október 3-i bejelentésnek ez azonban csak az egyik része. A másik lényegtelenebbnek látszik, azonban a hosszú távú hatását tekintve egyenesen dermesztő. Szó szerint, és átvitt értelemben is. A közleményből elsőre persze nem is látszik a lényeg.

A hajdúszoboszlói gáztárolóból kiszívjuk a párnagázt, vagyis a még rendkívül olcsón betárolt 800 millió köbméter gázt hasznosítjuk, amivel a duplájára nő az olcsón hozzáférhető belföldi kitermelésű gáz. Ezzel akár 1,5 milliárd eurót tud az idei télen megtakarítani a kormányzat. Igen, ez a hír pozitív része. A negatív pedig:

Magyarország megszünteti gáztároló kapacitásának harmadát

Egy gáztárolóban a párnagáz nem kitermelhető. Azért van ott, hogy működőképes maradjon a tároló. Ha kitermelik, akkor az egyúttal azt is jelenti, hogy a továbbiakban megszűnik gáztárolóként működni.

Magyarország összes tárolói kapacitása 4,43 mrd m3. A hajdúszoboszlói tároló kapacitása 1,64 mrd m3, ez kerül most megszüntetésre. Pontosabban, ahogy a bejelentésben fogalmaznak, másféle hasznosításra kerül: feltöltik szén-dioxiddal.

Eddig Magyarország irigylésre méltó helyzetben volt abból a szempontból, hogy az éves felhasználáshoz képest nálunk volt az EU-ban az egyik legmagasabb. Nos, ezzel a bejelentéssel ezt szünteti meg a kormány. Az európai gázválság kellős közepén, amelynek következményeként az elkövetkezendő évekre sokkal kiszolgáltatottabb lesz Magyarország az orosz gáz irányába. Finoman szólva is nem tűnik bölcs lépésnek.

(Hogy mi is egy ilyen gáztároló jelentősége, nagyon érzékletesen leírja Frei Tamás valóságon alapuló fikciós regényében. A megmentőben. A roppant izgalmas, és eközben mélyen elgondolkodtató cselekmény arról szól, hogy az oroszok abból a célból, hogy megakadályozzák az ország, sőt, egész Közép-Európa függetlenedését az orosz gázszállításoktól – a regény idején ezt a Nabucco vezeték jelentette volna -, egy kis méretű atombombával, egy ún. táskabombával akarják felrobbantani a legnagyobb, azaz a zsanai gáztározót. Ami nem sikerült az oroszoknak sem a valóságban, sem a fikciós regényben, a magyar kormány önként és dalolva megteszi.)

Két bejelentés egy időben

A hajdúszoboszlói párnagáz kitermelése egy kritikus infrastrukturális elem tönkretétele. Ezt a kapacitást lehetett volna EU-s szinten is hasznosítani. Ha annyira pénzügyi érdek ennek a párnagáznak a hasznosítása – és ezt nem vitatja senki, hogy kritikus a helyzet -, akkor felmerül a kérdés, hogy vajon más országnak miért nem adtuk el a teljes tárolót, párnagázostól, mindenestől? Vannak olyan országok, amelyeknek nem áll a rendelkezésére megfelelő mennyiségű tároló. Nem kell messzire menni, például Szerbia itt van a szomszédunkban, és már többször jöttek olyan hírek, amikor pontosan a magyar tárolóknak köszönhetően sikerült elkerülniük a vészhelyzetet. (Pl. amikor az oroszok 10 éve teljesen megszüntették Ukrajnán keresztül a szállítást, Mo. segítette ki a szerbeket.)

Sőt, fel lehetett volna ajánlani az Európai Unió közösségének is a tárolót megvételre. DE nem. A magyar kormány inkább beszántja, megszünteti.

A két bejelentés egyidejűsége miatt felmerül a kérdés: vajon a halasztott fizetési könnyítés ellenszolgáltatása, vagyis az oroszok feltétele erre nem pontosan ez volt, a gáztároló bezárása?

A kérdés persze ismét megválaszolatlan marad. Viszont ez a lépés mindenféle túlzás nélkül nevezhető a jövőnk elzálogosításának.

Halasztott fizetés – az EU-támogatás mehet közvetlenül az oroszoknak

Még egy csavar a történetben, amit feltétlenül ki kell emelni.

Az, hogy Mo. fizetési haladékot kért (és kapott), két feltételezésen alapul. Az egyik, hogy a jelenlegi extrém árak mérséklődnek a következő években. Ebben valóban lehet bízni, bár ez nem rajtunk, hanem Európa nyugati felén múlik, hogy mennyire sikerül kiváltani a gázt más energiahordozókkal. Elnézve Nyugat-Európa eltökéltségét, erre lehet alapozni.

A másik feltételezés pedig arról szól, hogy a jelenlegi devizaínség enyhül jövőre, illetve a következő három évben. Mitől is? Hát attól, hogy megérkeznek a várva várt EU-s pénzek. Ez is valamennyire reális feltételezés, hogy jönni fognak pénzek onnan. De vajon a tárgyalásokat mennyire segíti a tény, hogy az a pénz, amit Brüsszelből utalnak, a magyar kormány annak egy részét azonnal továbbutalja az oroszoknak?

Bónusz: gáztárolás az elmúlt télen

Még egy információ a kép teljessé tételéhez. A magyar kormány a rezsicsökkentés fenntartásának „kényszere” miatt, látva a télen már emelkedésnek induló gázárakat látva az elmúlt télen már megtette, hogy szinte csutkára kiszedte a gázt a tárolókból. A gáztárolók idei töltése csak késve indult, a tavasszal jelentősen elmaradtunk a korábbi évekhez képest az időarányos töltöttségtől. Már ekkor is arra játszottak a döntéshozók, hogy majd olcsóbb lesz a gáz, a nyári olcsóbb gázzal töltik tele a tárolókat. Hát ez az elképzelés nagyon nem jött be – rekordáron vagyunk kénytelenek visszatölteni a kivett gázt. Tulajdonképpen egy klasszikus short sqeeze történt. A párnagáz kivétele a hajdúszoboszlói tárolóból ennek a short sqeezenek a folytatása… Újra shortba megy az ország, feldobva a magas labdát egy újabb kifacsarásra. A long oldalon az oroszok állnak, készen arra, hogy kifacsarjanak bennünket…

(A chartok részletes elemzése a www.chartelemzes.hu oldalon, saját ügyfelek részére elérhető.)

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések