Ki robbantotta fel az Északi Áramlat vezetéket?

Ki robbantotta fel az Északi Áramlat vezetéket? - Részvény Kereskedés | Gazdasági és Üzleti hírek

Közismert tény, hogy az Oroszországot Németországgal összekötő gázvezetéken szivárog, mi több, ömlik a gáz a vezetékek megsérülése miatt. Abban konszenzus van, hogy a vezeték nem véletlenül sérült meg, feltehetőleg felrobbantották. Az is konszenzusos vélemény, hogy nem kispályás volt az elkövető, feltehetően állami akcióként hajtotta végre az elkövető.

Vajon ki?

Az oroszok nagyon határozottan, legfelső szinten is az amerikaiakra mutogatnak, az amerikaiak pedig az oroszokra. Nehéz a hír-, vagy éppen álhíráradatban tisztán látni. Az azért elég döbbenetes, hogy a magyar állami propagandán túl is, magukat függetlennek tartó szakértők is az amerikai elkövetés nagyobb valószínűsége mellett teszik le a voksukat.

Én szakértő nem vagyok természetesen, de tudok a hírekben a sorok közt olvasni, elválasztani a lényegest a lényegtelentől, és értelmezni. Alább ismerhető meg az én olvasatom.

Tények

Az Északi Áramlat négy vezetékpárjából három megsérült. Egészen pontosan az ÉÁ1 mindkét vezetékpárja, és az ÉÁ2 egyik csővezetéke, amelyen még soha nem szállítottak gázt engedély hiányában, csak feltöltve gázzal készenlétben állt.

A vezetékek sérülésének másnapján Moszkva bejelentette, hogy leállítja az Ukrajnán keresztüli szállítást.

Oroszország készen áll a gázszállításra a Északi Áramlat-2 vezeték sértetlenül maradt szálán, amennyiben az Európai Unió feloldja a szankciókat.

Orosz érdekek

Ha a fenti három tényt egymás mellé tesszük, akkor abból elég egyértelműen kirajzolódik, hogy Oroszország állhatott a szabotázsakció mögött.

Vajon miért csak három vezeték sérült, a negyedik miért nem? Annyira pancser nem lehetett az elkövető, hogy csak három vezetéket rongál meg, a negyediket pedig elvéti. Mindez tudatos döntésre utal. Ha valaki, pl. az USA tényleg el akarja véglegesen vágni a vezetékes összeköttetést, akkor nem hibázza el a negyedik vezetéket sem. Ez arra utal, hogy az elkövető valamiért fenn akarta tartani az azonnali szállítás lehetőségét.

És miért pont a 2-es egyik szára maradt épen? A tény, hogy a német hatóság nem adta meg a működési engedélyt az ÉÁ2 részére, az egyik casus belli volt az oroszok számára, ha nem is a legfontosabb. A legfrissebb közleményükkel, miszerint ezen az ágon újraindítanák a szállítást, kibújt a szög a zsákból: ha a németek akarnak gázt, akkor adják meg az engedélyt az ÉÁ2-nek.

A harmadik fő indok pedig az oroszok tettesként való megjelölése mellett az, hogy az ÉÁ ellehetetlenülésével egy időben jelentették be hogy Ukrajnán keresztül sem küldenek gázt. Vagyis a gázcsap majdnem teljes elzárásáról van szó.

(A Török Áramlatot csak azért nem zárták el – nem sérült meg -, mert ezen keresztül kap gázt két szövetséges ország: Szerbia és Magyarország)

Levezetésemet ajánlom figyelmébe a „szakértőknek” is…

(A chartok részletes elemzése a www.chartelemzes.hu oldalon, saját ügyfelek részére elérhető.)

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések