7%-os negatív reálkamat a forintban

7%-os negatív reálkamat a forintban

Ma reggel publikálta a KSH a szeptemberi inflációs adatokat, amelyek 20,1 százalékos emelkedésről számoltak be, erre 1996 óta nem volt példa Magyarországon. Az éves maginfláció még magasabb, 20,7 százalékos volt, ami 1,7 százalékponttal magasabb az előző havinál.

Az MNB 13%-nál megállt

Az MNB eközben a legutóbbi kamatdöntő ülésén 13%-ra emelte az irányadó kamatot. E mellett pedig határozottan deklarálta, hogy megáll a kamatemelésekkel. A két számból pedig egyszerű kivonási művelettel következik, hogy súlyosan negatív, -7%-os a megtakarítók által elérhető reálkamat.

Rekordgyenge forint

Szakértők felhívták a figyelmet, én pedig megismétlem: tulajdonképpen a kamatszint Magyarországon már hosszú ideje változatlan. Hiába tűnik nagynak és vonzónak a nominális kamat, a reálkamat szintje változatlan. Sőt, az inflációkövető állampapírok kamata még ennél is alacsonyabb, csak 11%-os.

Ez alapján egy kicsit sem lehet azon csodálkozni, hogy a forint történelmi mélységekben jár.

Az inflációs adatra egy szép ford. fej-váll alakzattal gyúrt rá. Ki is tört fel ebből! 432-435 környékén állhat meg talán a forintgyengülés.

Heti szinten a 346-os, egy évvel ezelőtti lokális mélypont óta egy elég szabályos Elliott ciklus. Közel van már a csúcs, az 5-ös pontot kijelölheti egy-két héten belül.

2010-től indult az Elliott-ot – Fidesz-Elliott. Az ötödik hullám kiteljesedik, ahogy azt régóta előrejeleztem. Bőven 400 fölé ment.

A dollárral szemben csúnyább a kép heti szinten. Az 5. pont bőven 460 fölé mutat. A közeli amerikai fogyasztói inflációs adat jelenthet esetleg fordulópontot e hét csütörtökön. Természetesen nem csak a dollárral, hanem az euróval szemben is.

Természetesen ezeknek az adatoknak van pozitív hozadéka is – a költségvetésre. Varga Mihály keddi szavai szerint.

Magyarország jobban teljesít

„A várakozások felett érkeznek a forgalmi típusú adóbevételek, így az áfa- és jövedéki adóbevételek” – mondta Varga Mihály. Már olvasni olyan szakértői elemzéseket is, hogy a GDP arányos államháztartási hiány már rövid távon beeshet a maastrichti 60%-os kritérium alá. Nominálisan, a vágtató infláció következtében.

(A chartok részletes elemzése a www.chartelemzes.hu oldalon, saját ügyfelek részére elérhető.)

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések