Amerikai fogyasztói infláció – mire számíthatunk?

Amerikai fogyasztói infláció

Csütörtökön az amerikai piacnyitás előtt jön az amerikai fogyasztói infláció októberi közzététele. A piacok kritikus szinten várják az adatot, túlzás nélkül mondható, hogy ez az adat a következő pár hónapra eldöntheti a piac irányát. Az adat természetesen amiatt fontos, hogy a FED vajon folytatja-e erőteljes kamatemelési ciklusát, vagy egy kedvező adat a kamatemelések ütemének csökkenését, vagy megállását jelentheti.

De mit is várunk?

CPI m/m

A havi szintű inflációs adatban emelkedést várnak, az előző havi 0,1-ről 0,2%-ra gyorsulhat az áremelkedés üteme.

CPI y/y

Az éves szintű inflációs adatban csökkenést várnak, az előző, augusztusban mért 8,3%-ról 8,1%-ra mérséklődhetett év/év az áremelkedés üteme.

Core CPI m/m

A havi szintű maginflációs adatban csökkenést várnak az elemzők, az előző havi 0,6%-ról 0,4%-ra mérséklődhetett az áremelkedés üteme.

Core CPI y/y

Az éves szintű maginflációs adatban emelkedést várnak, az előző havi 6,3%-ról 6,5%-ra gyorsulhat az élelmiszer és energia nélkül számolt maginfláció üteme.

Szép, tarka-barka adatdömpingre számíthatunk tehát, ember legyen a talpán, aki ezen kiigazodik. Vajon melyik adat a legfontosabb? Minek kell örülni, melyiken bosszankodni? A kereskedésben melyik adatot súlyozzuk felül, melyiket hagyjuk figyelmen kívül?

Hacsak valamelyik irányban nem lesz nagy eltérés mind a négy adat esetében, gyakorlatilag lehetetlen megválaszolni a kérdést. Mikor már úgy látjuk, hogy az egyik adat a fontosabb, és irány le, és eladási pozíciót nyitunk, már 200 ponttal feljebb lesz a Nasdaq100 index. És ha az emelkedést látva benyitjuk a vételt, máris 50 ponttal lejjebb lesz az S&P500 index. Szinte biztos, hogy csak a nap végére alakul ki az irány.

Kulcs a piaci pozicionáltság

A fundamentumok ilyen adatkavalkád közepette nem fognak segíteni. Ami fontos, csak a chart, amelyen minden látszik – és semmi -, többek közt a piaci pozicionáltság is.

A piac már elég komoly esésen van túl, feltételezhető, hogy a befektetők felkészültek a legrosszabbra, csökkentették a vételi pozíciókat, vagy akár nettó eladási pozíciókat vettek fel. Hiszen az utolsó adatközlésnél, egy hónapja is negatív meglepetés jött. Most egy nem negatív, akár csak a várakozásoknak megfelelő adat is komoly shortzárásokat, és így emelkedést generálhat, ezzel a shortosoknak okozva fájdalmat.

A piac a kulcsfontosságú 200 hetes támaszon várja az adatot.

(Én azt gondolom egyébként, hogy a mostani inflációs adat pozitív meglepetést, és így erőteljes short-coveringet hozhat. Majd amikor a befektetők fellélegeznek, hogy a veszély elmúlt, a hónap végén jönnek az egyedi cégek gyorsjelentései, amelyek viszont nem várt negatív meglepetéseket, és tőzsdei esést hozhatnak majd.)

Öveket becsatolni!

(A chartok részletes elemzése a www.chartelemzes.hu oldalon, saját ügyfelek részére elérhető.)

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések