Kamatcsökkentéssel az infláció ellen

Kamatcsökkentéssel az infláció ellen

Izgalmas a forint piaca, egymásnak ellentmondó hírek érkeznek. A magyar deviza a szeptemberi kamatdöntést követően indult intenzív gyengülésnek, amikor a Monetáris Tanács bejelentette, hogy 13 százalékon lezárja a kamatemelési ciklust. Azt követően a 405-ös szintről néhány hét alatt 430 fölé ugrott az euró jegyzése. Már akkor sejthető volt, hogy az MNB bejelentése nem csupán belső, szakmai megfontolásokon alapult.

Az intenzív forintgyengülést a magas infláció és az egekbe szökő energiaárak okozták. A szeptemberi bejelentés azt jelentette, hogy súlyosan negatív marad a reálkamat, erre logikus lépést jelentett a forint elleni pozíciók felvétele a piaci szereplők részéről. Az újabb forintgyengülési hullámra válaszul az MNB-nek lépnie kellett. Október közepén két lényeges intézkedést jelentettek be. Az egynapos betéti gyorstender bevezetésével az irányadó kamatot 18%-ra emelték, ez 500 bázispontos azonnali kamatemelést jelentett. Emellett az év végéig a jegybank a devizatartalék terhére biztosítja az energiaszámla fedezéséhez szükséges devizát, vagyis nem a piacon, hanem az MNB tartalékokból közvetlenül váltja át a forintot.

Ezekkel a lépésekkel a forint intenzív erősödésbe kezdett, elindítva a fidesz Elliott korrekciós A hullámát. A forint elleni shortolás jelentősen megdrágult. Immár évi 70-75Ft-ot kellene gyengülnie a magyar devizának, hogy valaki a shortolással nyereségbe kerüljön. Vagyis az, aki a forint ellen játszik, arra tesz, hogy jövő karácsonyra legalább 500 Ft-ra gyengül az euró.

EU-források: jön, vagy nem jön?

Az MNB lépéseihez hasonlóan legalább annyira fontos az EU-s pénzekről érkező híráramlat. Az Európai Bizottság sokáig nem nyilatkozott, míg a magyar kormány rendre azt kommunikálta, hogy már minden sínen van, csak egy karnyújtásnyira vagyunk a megállapodástól, amely után érkezik az EU-s pénzeső. Ebbe a pozitív várakozásokkal telt időszakba robbant be a hír, miszerint az Európai Bizottság nagyjából 7,5 milliárd eurónyi összeget felfüggesztene.

Kamatcsökkentés

Ebbe a kiélezett helyzetbe robbant bele a hír november 21-én: Matolcsy György és jegybanki csapata megemelte a kamatokat, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, aki korábban jegybanki alelnök is volt, pedig inkább mégis levitte azt.

Sokan elmondták már, hogy ez miért baj. Közgazdasági kifejezéssel: mert így nem működik a monetáris transzmisszió. Érthetőbben: hiába emelte fel az MNB a kamatot 18%-ra, az lényegében semmire nem érvényes, a (belföldi) piaci szereplők számára marad a súlyosan negatív reálkamat, vagyis a megtakarítások, a pénz elértéktelenedése. Senki nem érdekelt a forintban való megtakarításra.

Egy zárójeles megjegyzés, ami talán azoknak is érthetővé teszi a problémát, aki az eddigieket nem nagyon értette. Az „átkosban”, 2008 előtt hiába volt magas, 10% körüli az MNB alapkamat, az egész ország a devizahitelek lázában égett, mindenki devizában adósodott el, alacsony kamatra. A történet vége ismert. Óriási válságot és káoszt hozott ez az országra. Ez a mostani alacsony kamat – vagyis a monetáris transzmisszió hiánya – ugyanezt a kaotikus helyzetet ismétli, csak az elnevezése más. A vége sem fog különbözni az előző helyzettől, csak ezt egyelőre kevesen látják be.

Unortodoxia

Van egy ország, ahol a kormány mondja meg, hogy mennyi legyen az alapkamat. Szerintűk az inflációt a magas kamat okozza, ezért kényszeríti a jegybankot, hogy csökkentse, illetve folyamatosan alacsonyan, mélyen a negatív tartományban tartsa a kamatot.

Nem, ez még nem Magyarország, és nem a forint. Még nem.

Forint

Lássuk, mi várható a forinttól a fentiek fényében.

Eur/Huf

A 4 órás charton egy ford. fej-váll épült ki. A nyakvonalról egyelőre lefordult, ha átviszi, akkor 424 a célár. Persze nem biztos, hogy kitör fel ebből az alakzatból, a híráramot érdemes kiemelten figyelni.

A napos charton öt hullám fel. A korrekciós hullámokban vagyunk. 400 alá szúrva jelölte ki az A pontot, most a B hullámmal emelkedik. A rövidebb charton látható ford. fej-váll emeli a B hullámmal. A kamatcsökkentés hírére fel az 50 napos átlag fölé, de a hétvége előtt újra vissza alá. Ha képes tartósan áttörni – ezt várjuk – 420 fölé érkezhet meg.

A havi charton 2010-től indult az Elliott – Fidesz-Elliott. Az ötödik hullám kiteljesedett, ahogy azt régóta előrejeleztem. Bőven 400 fölé ment. Elindult a hatodik, A hullám, amely 360-ra lehozza. Ez alapján lehet bízni a forint erősödésében, az EU-tárgyalások sikerességében. Aztán az Elliott hetedik hulláma, amely majd a jövő év első felében indulhat 360-370-es szintről, azt jelzi előre, hogy hiába az esetleges pozitív döntés a magyar EU-pénzekről, a kormány unortodox gazdaságpilitikája, illetve a nem túl EU-konform politikája (oroszbarátság, EU zsarolása, stb) újabb komoly problémákat okozhat.

A dollárral szemben nagyon hasonló a chart, ugyanígy egy Elliott ciklust látunk a napos charton. Ám nincs meg a ford. fej-váll, helyette oldalazás, amely lehet akár rövid távon egy lefelé mutató trenderősítő bázis is. Az, hogy az A pont már kijelölésre került-e, vagy azt lejjebb várhatjuk, nagyban függ az Eur/Usd mozgásától. Vajon ez utóbbi visszamegy a paritásig, azaz erősödik a dollár újra, vagy átviszi a 200 napos átlagot 1,0400-nél.

(A chartok részletes elemzése a www.chartelemzes.hu oldalon, saját ügyfelek részére elérhető.)

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések