Érik a kamatfordulat Japánban

Kamatfordulat Japánban

Több mint 20 év nulla és negatív kamatpolitika után Japánban is bekövetkezhet a kamatfordulat, s ennek világszerte komoly hatásasi lennének. Vannak, akik szerint egy kisebb japán hozamemelkedés is komoly esést hozhatna a vezető tőzsdéken.

Felfordulás jöhet a tőkepiacokon

A jegybank jelenleg mínuszban tartja a rövid lejáratú kötvények hozamát, a 10 éves kötvények számára mínusz 0,25 és plusz 0,25 százalék közötti kereskedési folyosót tesz lehetővé, míg a hosszabb lejáratú kötvényeknek is pozitív hozamot biztosít. Egy japán fordulatnak azonban nem csak a szigetországban lenne messzemenő következménye. Megfordulhatna a tőkeáramlás megszokott iránya és a japán befektetők elkezdhetnék hazavinni pénzüket. Mivel az ő súlyuk nemzetközi viszonylatban is nagy, ennek komoly hatása lenne a nemzetközi pénz- és tőkepiacokra is. A kötvényárak külföldön esnének, azaz hozamemelkedés lenne, ami magasabb reálkamatokat és jó eséllyel zuhanó részvénypiacokat eredményezne.

Mit mond a chart?

Ez egy roppant érdekes chart. Ford. fej-váll.

Nagyon menne már felfelé, de a láthatatlan kéz nem engedi. A japán jegybank április óta nagy mennyiségben vásárol tízéves államkötvényeket, hogy azok hozamát 0,25 százalék alatt tartsa. Ez jól látható a charton is.

Mintha már láttunk volna ilyet: volt egy jegybank, amelyik ragaszkodott a deklarált céljához, aztán a piaci nyomásra mégis elengedte azt. Jól látszik a charton, ahogy elkezd letapadni az árfolyam az 1,20-as szintre – majd a jegybank elengedi az árat. 2015. január 15-én. (Eur/Chf, ha valakinek nem lenne ismerős a dátum.) Lett is belőle nagy felfordulás…

Ekkora zuhanásra persze nem számíthatunk, ám egy kisebb mozgás is nagy földindulást generálhat, a japán megtakarítok globális nagyságrendjét figyelembe véve. Megfordulhatna a tőkeáramlás megszokott iránya és a japán befektetők elkezdhetnék hazavinni pénzüket. Mivel az ő súlyuk nemzetközi viszonylatban is nagy, ennek komoly hatása lenne a nemzetközi pénz- és tőkepiacokra is. A kötvényárak külföldön esnének, azaz hozamemelkedés lenne, ami magasabb reálkamatokat és jó eséllyel zuhanó részvénypiacokat eredményezne.

(A chartok részletes elemzése a www.chartelemzes.hu oldalon, saját ügyfelek részére elérhető.)

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések