Kamatemelések hete

Kamatemelések hete

2022. decemberének harmadik hete, december 12-16 között eseménydús volt, amely középtávra meghatározó a tőkepiacok szempontjából.

Amerikai infláció

Elsőként december 17-én érkezett az amerikai inflációs adat, amely jelentősen jobb lett a várakozásoknál.

CPI

A tőzsdék elsőre pozitívan, a dollár negatívan reagált, ám a nap végére ez a kedvező reakció teljesen az ellenkezőjére fordult át. Ekkor már látszott hogy a jegybanki lépések nem fognak osztatlan optimizmust kiváltani.

Kékkel kereteztem három inflációs adatközlésre adott tőzsdei reakciót. Mig az októberi kedvező inflációs adat mélypontról rántotta vissza a tőzsdéket, és váltott át óriási emelkedésbe, a novemberi adatközlés a már egy hónapja meglévő optimizmusra erősített rá, hatalmas további emelkedést okozva. A decemberi adat hiába lett sokkal jobb a vártnál, a tőzsdék válasza erre már a beleadás volt. Ezzel vissza is fordult a kedvező trend, újra a medve az úr a tőzsdéken.

FED

Másnap aztán a FED a várakozásoknak megfelelően emelt. Ez önmagában nem volt negatív hír, az amerikai jegybank erősen héja kommentje azonban utólag is igazolta a már előző napon is érkezett negatív árfolyamreakciót, amely természetesen ezen a napon is folytatódott.

SNB

A svájci jegybank folytatta csütörtökön reggel.

BOE

A brit jegybank folytatta.

ECB

A nap legfontosabb eseménye persze az európai központi bank lépése, és még sokkal inkább kommentje volt, amely a FED-hez hasonlóan szigorú volt.

Bónusz: a japán jegybank

A japán jegybank kamatdöntése a következő hétre maradt. Sokakat óriási meglepetésként ért, hogy a japán jegybank, amely hosszú-hosszú ideje a zéró-kamat politikát követte, szintén beállt a sorba. December 20-án hajnalban érkezett a jegybanki döntés, amely ugyan nem jelentett be kamatemelést, de a 10 éves államkötvény referenciasávját kiszélesítette, amely a gyakorlatban mégiscsak kamatemeléssel ért fel.

Ennek hátteréről, illetve a várható lépésről, és annak következményeiről már írtam két hete, így olvasóimat nem érhette váratlanul a lépés, amely azonnali turbulenciát okozott a japán jen piacán. A további turbulenciák pedig a jövő év elejére maradnak.

(A chartok részletes elemzése a www.chartelemzes.hu oldalon, saját ügyfelek részére elérhető.)

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések