A ChatGPT-vel felruházott Bing döntené meg a Google egyeduralmát

A ChatGPT-vel felruházott Bing döntené meg a Google egyeduralmát - Részvény Kereskedés

A Microsoft azon dolgozik, hogy elindítsa a Bing keresőmotorjának egy verzióját, amely az OpenAI által elindított ChatGPT chatbot mögött meghúzódó mesterséges intelligenciát használja – jelentette kedden a The Information két olyan személyre hivatkozva, akik közvetlenül ismerik a terveket. A Yahoo! egykori sikersztorijának lecsengése után egyeduralkodóvá vált Google-vel szemben már többször próbált támadni a Microsoft, de a Bing nevű keresője sosem vált számottevő piaci tényezővé.

Google vs. Microsoft – kard ki kard

A Microsoft március vége előtt elindíthatja az új funkciót, és azt reméli, hogy ez a mesterséges intelligenciával felturbózott Bing kihívást jelent az Alphabet tulajdonában lévő Google keresőmotornak. A Google korábban már közölte, hogy egyelőre nem tervez mesterséges intelligenciát használó chatbotokat használni a keresőmotorjában. Ennek ellenére úgy hírlik, hogy a Google-nál a ChatGPT képességei miatt pánik-értekezletet hívtak össze. Szakértők szerint ez a mesterséges intelligencia alapvetően rendítheti meg a Google dominanciáját a keresők piacán, és ezzel a teljes üzleti modelljét is tönkreteheti.

Az OpenAI november 30-án tette elérhetővé legújabb, ChatGPT chatbotját ingyenes nyilvános tesztelésre. A chatbot egy olyan szoftveralkalmazás, amely az emberi beszédmódot utánozza, és a kérdések széles körére képes válaszolni.

A Microsoft 2019-ben egymilliárd dollárt fektetett a mesterséges intelligenciát kutató vállalatba, és exkluzív felhasználásra kötött szerződést a GPT-3 nevű szövegalkotó modellre, amelynek továbbfejlesztett (GPT-3.5) verziójára épül az elmúlt hetekben nagy port kavart chatbot is.

Piaci reakciók

A hír január 3-án jelent meg, vagyis az év első kereskedési napján. Ahhoz képest, hogy ez óriási, a piaci viszonyokat alapvető átrendezésére képes jelentőségű hír, a piaci rekciók enyhén szólva is furcsák. GOOG +1,2%, MSFT -2,5%. És a Microsoft a nagy tech-cégek közül azóta is begyorsulva szakad tovább, a Google pedig „csak” a piaccal együtt esik. Pedig fordítva kellene, hogy legyen, egy ilyen hírre jobb piaci környezetben akár 10%-ot is rakétázhatna a Microsoft.

(A chartok részletes elemzése a www.chartelemzes.hu oldalon, saját ügyfelek részére elérhető.)

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések