Emelkedő japán kamatok

Fekete hattyú esemény

Fekete hattyú esemény

Az egész 2023-as év chartja lehet az alábbi. A „Black Swan” (szó szerint fekete hattyú) egy kifejezés arra az esetre, amikor olyan váratlan esemény történik, amely nagy horderejű változásokat idéz elő. Mondhatnánk akár azt is, hogy beüt az a bizonyos ménkű.

Alább a japán 10 éves állampapír hozamchartját láthatjuk. A japán államkötvények nem szerepelnek a gazdasági sajtó headline híreiben. Csak az igazán vájtfülűek figyelnek erre. Vagyis nagyon komoly meglepetést, és ennek megfelelő turbulenciákat okozhatnak az itt bekövetkező események.

Ford. fej-váll, amelyből kitört fel. A technikai elemzés tisztán mutatta, a funda elemzők meglepődtek, mert senki nem számított rá (?!?), hogy a BoJ kitágítja a 10 éves állampapírok ársávját a +/-0,25%-os ársávját +/-0,5%-ra. Ez már a múlt, erősödött is rendesen a jen árfolyama azóta.

Újabb pofon érik!

Nézzük csak meg ezt az ábrát jobban!!!

A láthatatlan kéz úgy tűnik, hogy ezt az ársávot is feladja!!! A japán jegybank NEM FOGJA TUDNI TARTANI A KIBŐVÍTETT +/-0,5%-os ársávot sem a 10 éves japán államkötvények célsávjaként. Folyamatos a nyomás, ez tisztán látszik a charton!

Persze, ez egy chart csak, miért érdekel ez engem – kérdezheti az egyszeri halandó olvasó.

Mintha már láttunk volna ilyet: volt egy jegybank, amelyik ragaszkodott a deklarált céljához, aztán a piaci nyomásra mégis elengedte azt. 2015. január 15-én. (Chf, ha valakinek nem lenne ismerős a dátum.) Lett is belőle óriási globális felfordulás…

A japánok az emelkedő hazai hozamok láttán vihetik haza a külföldön befektetett pénzeiket, ez azt jelenti, hogy az amerikai tőzsdén és állampapírpiacon is eladók lehetnek. Emiatt beszakadhatmak a tőzsdei (határidős) árak, a világon mindenhol.

Az okokról már beszéltünk, érdemes felidézni.

(A chartok részletes elemzése a www.chartelemzes.hu oldalon, saját ügyfelek részére elérhető.)

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések