Nem látszanak a jelei recessziónak Amerikában

Nem látszanak a jelei recessziónak Amerikában.

Növekvő GDP

A tavalyi negyedik negyedévben 2,9%-kal nőtt az amerikai gazdaság évesített negyedéves szinten, azaz az év végén még messze volt a visszaeséstől a világ legnagyobb gazdasága. Ugyan az elemzők tartanak tőle, hogy 2023-ban az amerikai gazdaság recesszióba süllyedhet, 2022 negyedik negyedévében ennek még nem volt jele.

usa gdp

Emelkedő hozamvárakozások

Rendre azt halljuk a hírekben, hogy az idei második félévben a FED már csökkenteni fogja a kamatokat. Ugyan a FED-től rendre érkezik a figyelmeztetés, hogy szó nincs erről, a piacok ezt egyszerűen nem hajlandók elfogadni. Tény, hogy ez az adat lehetőséget biztosít a FED-nek arra, hogy bátran emeljen tovább, illetve tartsa magasan a kamatokat. A kötvénypiac nagyon lassan, de kezdi belátni, hogy ez a reális forgatókönyv.

Az amerikai tíz éves hozam elmúlt másfél évére tekintve látjuk, hogy öt hullámban emelkedett fel. A hatodik egy lefelé ékelődés. A B hullám is elment az elvárt szintig, majd a C hullámmal leszúrt az A alá, a 200 napos átlag szintjére. Vagyis a teljes ciklus lefutott, szabályosan.

A lényeg viszont a ciklus lefutása után következik: immár újra emelkednek a kamatok!!! Ha lassan is, de egyre biztosabban kezdi tudomásul venni a piac, illetve annak az őszintébb része azt, hogy tartósan magas kamatokra kell számítani!

Rövidebb időtávon pedig egy ford. fej-váll! Ez a chart azt mondja, hogy megfordul a hozamcsökkenés trendje – a piacok belelovalták magukat, hogy a FED visszatáncol a szigorításból. Erről szó sincs, az erős GDP adat után biztos, hogy héja marad a FED

Töretlen optimizmus a tőzsdén

Az őszinte piac már kezdi beárazni a FED további szigorúságát. A tőzsdén viszont az óvatosságnak nyoma sincs! A leginkább kamatérzékeny szektor a technológia. (Természetesen az S&P500-at is dominálják a technológiai részvények, így az elemzésem erre is hasonlóan vonatkozik) Immár a 200 napos átlagot támadja, készül az áttörésre. Ez a mozgóátlag volt az, amely a tavalyi egész év folyamán szorította lefelé az indexet. Ennek áttörése nagy fegyvertény lenne, ám a fentiek szerint ez könnyen illuzórikusnak bizonyulhat.

Egy grafikonon ábrázoltam a 200 napos és a 200 hetes (vagyis 1000 napos) átlagot a Nasdaq100 esetében. A 200 hetes átlag kőkemény támaszként szolgált az elmúlt évtizedben, a 2008-as válság óta rendre megtartotta az esési kísérleteket. Még a 2020 márciusi COVID pánik idején is megfelelő támasznak bizonyult. Remekül látszik, hogy az árfolyam mennyire be van szűkülve a két mozgóátlag közé.

Az előttünk álló héten, február 1-én FED-döntés. A rá következő napon pedig a legnagyobbak gyorsjelentései érkeznek. Vagyis ezen a héten ebből a beszűkülésből biztosan ki fog törni valamerre. És amerre kitör, az lesz a jó irány, amely az idei első félévet meghatározhatja.

Sok illúzió épült vissza az árfolyamokba, így én meglepődnék, ha ez a kitörés felfelé történne. Persze a piaci pozicionáltság arra utal, hogy nem én, hanem a piac fog meglepődni…

(A chartok részletes elemzése a www.chartelemzes.hu oldalon, saját ügyfelek részére elérhető.)

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések