A mesterséges intelligencia lehet az új dot.com őrület I.

M) mesterséges intelligencia őrület.

ChatGPT. A világ technikai újdonságokra fogékony része november óta ámul és bámul, amióta a mesterséges intelligencián alapuló chatprogramot annak a fejlesztője, az OpenAI a széles nagyközönség számára is elérhetővé tette.

Bár mesterséges intelligenciát már egy ideje használnak a nagy technológiai vállalatok – sőt, azok a bizonyos ALGORITMUSOK politikai csatározások középpontjában is állnak -, az egyszerű halandó csak most szembesül a mesterséges intelligencia tudásával, most lett kézzel fogható, hogy mi is valójában ez.

A bigtech vállalatok nesterséges intelligenciában való versenyfutásáról már írtam. Ezeket a nagy, ún. technológiai behemótokat – Microsoft, Google, Amazon, META – nem kell senkinek bemutatni. Ebben a cikkben nem is foglalkozom velük. Annyit talán érdemes elmondani, hogy ezeknek a nagyvállalatoknak az idei évi tőzsdei szereplését nem a mesterséges intelligenciával kapcsolatos tevékenységük határozta meg, hanem sokkal inkább a kamatemelések, létszámleépítések, az általános gazdasági helyzet, és azon belül a reklámköltések szintje.

Forró a pite

C3.AI (AI)

AI – artificial intelligence. Mesterséges intelligencia. Hogy mennyire felforrósodott ez a téma a tőzsdei befektetők gondolataiban elsőként mutatok egy chartot. Van egy vállalat, amely mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozik, és a választott tickerkódja nemes egyszerűséggel AI. Íme az idei performance:

Csak idén a háromszorosára emelkedett az árfolyam. Új lufit fújunk? Minden jel szerint igen. Kiment a BB szalagok közül, ezzel nagyon felforrósodott, túlvett lett. Az RSI is az egekben. Visszahúzódásban érdemes lehet belevenni. Mindenesetre figyelőlistára helyezendő!

A heti charton látható, hogy a bevezetéskori értékének tizedére esett, egy a logaritmikus charton lefutó Elliott hullámain. Az új őrület viszont újra felkapta. Az A pontot jelölheti ki – de hogy milyen magasan, az még kérdéses. Ez a részvény nem kezdőknek való – vagy talán épp nekik, azért rakétázik ilyen őrült módon. Heti szinten is kiment a BB szalagok közül, és heti szinten is túlvett lett. Persze, a redditeseket ismerve lehet még sokkal túlvettebb is.

Természetesen nem minden mesterséges intelligenciát fejlesztő vállalat van a tőzsdén. A többségük startup vállalat, kockázati tőkésekre várva. Az OpenAI sem tőzsdei vállalat – azért egy pillanatra képzeljük el, hogy hol lenne az árfolyama november óta, ha tőzsdén lenne…

A befektetők, de egyelőre inkább a feketeöves spekulánsok arra vetik rá magukat, ami a tőzsdén elérhető.

BigBear.AI

AI, mint dotcom. Az AI őrület, és az, hogy a nevében benne van az AI, elég volt ahhoz, hogy az idei évben az árfolyam 1 dollárról hat és félszeresére emelkedjen. Persze előtte ez is tizedelt: a 2018 eleji bevezetésétől 2021 végéig nem volt túl izgalmas: 10-11$ között mozgott. Majd a beinduló FED-szigorítások nyomán beindult a tőzsdei hinta. Először nagy eséssel, rally-val, a végére tizedeléssel. (Jó nevet választottak: igen, ilyen cégekben jöhet egy nagy medve…)

SoundHound AI

A SoundHound AI egy 2005-ben alapított hang- és beszédfelismerő vállalat. Beszédfelismerést, természetes nyelvértést, hangfelismerést és keresési technológiákat fejleszt. A nevében szintén benne van az AI, ennek megfelelően rakétázott is az idén. Ezt a chartot is logaritmikusan ábrázoltam. Az idei rallyval is csak a bevezetéskori értékének felére emelkedett, miközben a mindenkori csúcsa tavaly tavasszal a 18$-t nyaldosta a bevezetést követő harmadik héten. E szerint van még hova fújni ezt a lufit is!

Amennyiben részletesebb elemzésekre kíváncsi, keressen bennünket elérhetőségeinken!

(A chartok részletes elemzése a www.chartelemzes.hu oldalon, saját ügyfelek részére elérhető.)

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések