A mesterséges intelligencia lehet az új dot.com őrület II.

M) mesterséges intelligencia őrület. II. rész

Az első részben láthattuk, hogy a jelenlegi felfokozott befektetői hangulatban elég, ha a vállalat nevében benne van az AI. Komolyabb befektetőként azonban érdemes ezen a faék egyszerűségű spekulációs ötleten túl tekinteni.

Továbbra is a tőzsdén elérhető, ám kevésbé ismert, jellemzően kis kapitalizációjú vállalatok közt tallózunk.

Intuitive Surgical Inc. (ISRG)

Az Intuitive Surgical értékesíti a da Vinci sebészeti rendszert, amely fejlett robotikát és számítógépes vizualizációs technológiát alkalmaz minimálisan invazív sebészeti beavatkozások elvégzésére. Az Intuitive a bigdata és a mesterséges intelligencia integrálásán dolgozik, hogy olyan eszközöket hozzon létre, amelyekkel a sebészeti beavatkozások során valós idejű útmutatást adjon a műtéteket végző orvosok számára, illetve ennek segítségével továbbképzést nyújtson. 22 év telt el azóta, hogy az FDA, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága jóváhagyta a da Vinci rendszert, de az Intuitive még mindig 13%-os éves növekedésről számolt be a telepített rendszerek számában. Az Intuitive Surgical az egyik legjobban pozícionált orvostechnológiai részvény, és a következő néhány évben további komoly növekedési lehetőségei vannak. Persze ennek megfelelően nem olcsó.

Market Cap: 87.99 mrd $

P/E Ratio (ttm): 69.74

Workday Inc. (WDAY)

A Workday egy felhőalapú alkalmazásszolgáltató, amely az emberi erőforrás-kezelés területén. A Workday szabadalmaztatott mesterséges intelligencia-alapú alkalmazása segít a vállalkozásoknak optimalizálni a műszakbeosztások ütemezését, ezen belül a prioritások meghatározását, a munkaerő-felvétel, illetve munkaerő-bérlés terén jelentkező kihívásokat, valamint kezeli az ingadozó munkaerő-keresletet. 2022 áprilisában a Workday integrálta platformjába az AI-alapú virtuális támogatási ügynökét, a Baristát. A termék választ ad az alkalmazottak HR-problémákkal kapcsolatos kérdéseire. A profit-margin-növekedés és a 20%-ot meghaladó bevételnövekedés olyan erőteljes kombináció, amely valószínűleg hosszú távú értéket teremt a befektetők számára.

Market Cap: 47.22 mrd$

Palantir Technologies Inc. (PLTR)

Ez a vállalat már többeknek ismerős lehet. A Palantir Technologies egy AI-alapú adatelemző szoftvercég. 2022 szeptemberében az IDC a Palantirt a világ első számú AI szoftverplatformjának nevezte, mind a bevétel, mind a piaci részesedés alapján. A Palantir üzleti tevékenységének nagy része az Egyesült Államok kormányának hírszerzési és védelmi szektorával kötött üzletekből származik. A vállalat a közelmúltban új, 85,1 millió dollár értékű szerződést kötött az amerikai hadsereg beszerzési parancsnokságával, hogy a katonai berendezések megbízhatóságát és karbantartását mesterséges intelligenciát és gépi tanulást használó szoftverek telepítésével segítse, továbbá az ellátási láncok optimalizálása érdekében működjön közre.. A Palantir részvényei 64,7%-ot estek 2022-ben, de elemzők szerint a vállalat továbbra is az egyik legnagyobb haszonélvezője lehet a mesterséges intelligencia platformok térnyerésének a kereskedelmi és kormányzati alkalmazásokban, hosszabb távra tekintve.

Market Cap: 17.29mrd$

Dynatrace Inc. (DT)

A Dynatrace egy felhőalapú számítástechnikai infrastruktúra-működtető és felügyelő vállalat. A vállalat Davis AI-motorja másodpercenként 368 milliárd kapcsolatot képes elemezni, azonnal észleli a problémákat a vállalat digitális ökoszisztémájában, feltárja az összefüggéseket a hibák során, valamint meghatározza és rangsorolja ennek lehetséges üzleti hatásait. Érdekesség, hogy a vállalatot Ausztriában, Linzben alapították, azaz Közép-Európai gyökerekkel rendelkezik. A Dynatrace-t a Forrester a közelmúltban piacvezetővé nyilvánította az IT-műveletek AI területén. Elemzők 20%-os bevételnövekedést prognosztizálnak a 2023-as évben. A Dynatrace egyedülálló mesterséges intelligencia-alapú platformmal rendelkezik, amelyet a versenytársak számára nehéz lesz utánozni.

Market Cap: 13.39mrd$

P/E Ratio: 463.3

UiPath Inc. (PATH)

Az UiPath robotizált folyamatautomatizálási technológiát fejleszt, amely lehetővé teszi a vállalatok számára a hatékonyság növelését és a költségek csökkentését az unalmas és ismétlődő folyamatok automatizálásával. Az UiPath mesterséges intelligencia technológiája lehetővé teszi a szoftver számára, hogy olyan feladatokat hajtson végre, mint például dokumentumok és e-mailek elolvasása, nyelv és képek elemzése, valamint a kommunikáció tartalmának és szándékának megértése. Több, mint érdekesség, hogy Daniel Dines és Marius Tîrcă alapította Bukarestben, Romániában, ma már a székhelye New Yorkban van. Természetesen a Nasdaq-on forognak a részvényei. Cathy Wood is előszeretettel vásárolta az ARK alapjaiba. Az UiPath továbbra is növeli a részesedését a folyamat-automatizálási piacon, köszönhetően a több mint 12 000 ügyfélből álló bázisának és a szabadalmaztatott termékeinek.

A pandémiás ARK-fellángolás idején, a bevezetés után elérte a 90$-os árfolyamot, majd ezt követően közel a tizedére esett az árfolyam. Jelenleg egy fél éves bázisépítést (bázis a bázison!) követően kapaszkodik felfelé.

Market Cap: 9.2mrd$

Folytatom…

Amennyiben részletesebb elemzésekre kíváncsi, keressen bennünket elérhetőségeinken!

(A chartok részletes elemzése a www.chartelemzes.hu oldalon, saját ügyfelek részére elérhető.)

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések