Tesla: 40, vagy 400 dolláros célár az indokolt?

Tesla: 40, vagy 400 dolláros célár az indokolt? Részvény Kereskedés

Április 19-én jelent meg a Tesla gyorsjelentése. A gyorsjelentésből kiderült, hogy miközben az elektromos autók – és Elon Musk – rajongói lelkesednek attól, hogy már mennyi autót képes gyártani a Tesla, eközben a Tesla elkezdett raktárra termelni. A kereslet egyre nehezebben tud lépést tartani a kínálattal, az alacsonyabb árak ellenére is készletfelhalmozódással számolhat a cég. A folyamatos árcsökkentések azért történnek, hogy egyáltalán el lehessen adni a már legyártott autókat. Emiatt felmerül a kérdés, hogy egyáltalán kinek kell elektromos autó ilyen áron? A milliomosoknak. Ők padig már megvették.

Prémium- vagy tömeggyártó?

Korábban a befektetők azt árazták, hogy a Tesla lesz az új Apple, a Tesla autói lesznek az új iPhone-ok. Az iPhone rajongói köztudottan árérzéketlenek, rendre megveszik a legújabb prémiumtermékeket, bármennyibe is kerüljön az. Sokáig ment az elemzői vélekedés, miszerint a Tesla is hasonló pályát járhat be, és látva a talán még fanatikusabb rajongótábort, a kétkedők is elbizonytalanodtak. Ez okozta azt a jelenséget, hogy egy időben a Tesla drágább volt, mint a világ összes többi autógyártója együttvéve. Már akkor felmerült kérdésként, hogy vajon a Tesla mennyire prémiumgyártó, illetve mennyire tömeggyártó?

A növekedési sztori vége

Az elmúlt időszakot végigkísérte ez a dilemma. Most, ezzel a gyorsjelentéssel immár meglehetősen egyértelmű válasz kaptunk erre a kérdésre. A Tesla a sorozatos árcsökkentéseivel azt a választ adta, hogy semmiképpen nem lehet a prémiumgyártók közé sorolni. Sőt, azzal, hogy a vállalat raktárkészlete nő, kiderült, hogy a növekedés sem korlátlan. Ez a részvénypiacon azt jelenti, hogy a növekedési sztori mítosza szertefoszlott, a nagybefektetők növekedési részvényből egyből átsorolják hagyományos részvénnyé. Kiderült, hogy P/E alapon nem érdemel magasabb árazást, mint ahol a többi autógyártót árazza a piac: 10 alatti P/E az indokolt. Most még mindig 50-hez közeli szinteken a P/E. Vagyis az ár simán a gyorsjelentés előtti ár ötödére eshet.

A befektetők már reagáltak

Óriási réssel tört le a második fej-váll bázisból a gyorsjelentésre. Bázis a bázis alatt. Két fej-váll alakzat egymás alatt – nagyon erős negatív jelzés, amelyet a gyorsjelentésre adott akcióval validált. . Ez így nagyon erős negatív jelzés, ebből nagyon súlyos esés lesz!

Tesla: 40, vagy 400 dolláros célár az indokolt?

A heti charton pedig giga fej-váll alakzat. Tavaly év végén letörés, az idei évben ennek a Kétszeri visszatesztje. A gyorsjelentésre réssel törte le a 200 hetes átlagot, amelynek alakzat nélkül is óriási jelentősége lenne. Így meg aztán főleg.

A célár 40$ !!!

Amennyiben részletesebb elemzésekre kíváncsi, keressen bennünket elérhetőségeinken!

(A chartok részletes elemzése a www.chartelemzes.hu oldalon, saját ügyfelek részére elérhető.)

Babics Egon
standard@chartelemzes.hu

Kapcsolódó Bejegyzések